onsdag 4 oktober 2017

Finland 100 år forts.Det var roligt med Finland 100 som ämne för Veckans topplista v. 40, så jag tänkte att jag fortsätter en stund till och inventerar minnet och bloggen och fyller på med några lite senare författare än på gårdagens topplista. 
Elias Lönnrot, läkare, språkforskare och botaniker, är framför allt känd för att ha sammanställt det finska nationaleposet Kalevala. Han hör ju egentligen till gårdagens lista, men alla fick ju inte plats.

Sirkka Turkka, finländsk poet, som fick Tomas Tranströmer - priset 2011. Tidigare hade hon bl. a. fått Alexis Kivi - priset. En diktsamling heter Livet är ett för vinden vacklande hus; en annan En hund i strumpbyxor och en dikt som lästes i Dagens dikt har den underbara titeln Idag blev jag nästan bjuden på ett bröllop. Djuren och naturen betyder mycket för henne; särskilt hunden.

Eva- Stina Byggmästar, finlandssvensk poet, med till exempel diktsamlingen Knoppar blad blommor grenar

Du är blåbäret 
som önskar sig sur jord
och tid, fjärran alla
pedantiska trädgårdsmanualer
tar du år på dig för att gro.
Bortom alla snörräta planteringsrader
vandrar du dina poetiska skogspromenader
som du vill i midsommarnatten
med en morkullefjäder i hatten


Eeva Kilpi, född i Karelen, skriver både poesi och prosa. Bröllopsdansen, Tamara, Vinterkrigets tid, Fortsättningskrigets tid är exempel på romaner. Familjen fick fly undan tyskarna 1939. Eeva Kilpi besjunger Karelen och bevarar minnet av sin barndoms landskap. Om kärleken och döden heter en samlingsvolym med dikter, som till exempel den här:

Säg till om jag stör,
sa han när han steg in,
så går jag med detsamma.
Du inte bara stör,
svarade jag,
du rubbar hela min
existens.
Välkommen.


Philip Teir, författare och kulturchef på Huvudstadsbladet läser jag gärna.
Akta dig för att färdas alltför fort (novellsamling) och Vinterkriget:en äktenskapsroman; Teirs första roman, har jag läst och gillat. Novellsamlingen var bäst. I våras kom Så här upphör världen men den har jag ännu inte läst.

Pia Ingström, kulturredaktör på Hufvudstadsbladet, har skrivit Inte utan min mamma, en hyllning till en äventyrlig mamma som lämnade en viss anarkism i arv till dottern. Voukko Ingström föddes i Karelen - "Upp med humöret fast hjärtat ruttnar", säger karelarna - och blev en fin mormor åt sina barnbarn. Hon blev sedan en mönsterpensionär som skötte sina friskvårdsförpliktelser och gick på konstkurs.

Johannes Linnankoski skrev Sången om den eldröda blomman som jag läste i tonåren. Den handlar om timmerflottare och kärlek.


Eeva Joenpelto läste jag en serie romaner av för ganska länge sedan. Jag var väldigt förtjust i dem. De handlade om kvinnoliv på landsbygden; generationsmotsättningar och kampen mellan gammalt och nytt. Husfolk och fiender hette första delen

Tommi Kinnunen, Där vägarna möts och Kati Hiekkapeltos Kolibri har flera nämnt liksom Leena Lahtolainen och Minnet av vatten av Emmi Itäranta. 
Sofi Oksanen är ju alldeles självskriven så klart.

Rosa Liksom är en finländsk författare och konstnär. Hon har bl. a. skrivit 
Sånt är livet, som är en samling kortprosa som rör sig mellan Helsingfors i söder och Rovaniemi i norr. Romanen Kupé nr 6  tyckte jag också väldigt mycket om.

3 kommentarer: