måndag 29 maj 2017

Tematrio - Kroppen

Lyran: "Med ett biologiprov som omfattar hela kroppen på fredag är samtalsämnet här hemma konstant kroppsligt. Därför blir veckans tema också kroppen. Berätta om tre olika böcker där kroppen och/eller kroppslighet spelar en stor roll!"
1.  Näsa för nyheter: essä om James Joyce av Sara Danius & Hanns Zischler   författaren och litteraturvetaren Fabian Kastner. Det är en spännande bok som förklarar vad som egentligen hände när den moderna romanen blev modern. James Joyce var en tidningsläsare av format och det var det som gjorde Ulysses till det den blev.
2. The small Hand av Susan Hill berättar om den ensamme antikvariatsbokhandlaren Adam Snow som då och då känner en liten hand i sin; ibland varm och förtrolig; andra gånger pockande. En sällsynt Shakespeareutgåva för honom till ett ensligt beläget kloster i Frankrike. Abboten i detta kloster är en klok man och Adam Snow anförtror sig åt honom. "Everything is the better when faced", säger Dom Martin.
3. Hjärtats blinda fläckar av Julia Franck. Tysk 1900-talshistoria från första världskriget till andra världskrigets slut som tiden upplevdes av de olika personerna i en familj - från den hemvändande soldaten/fadern som mist ett öga och ett ben under kriget till yngsta dottern, Helene, som arbetade natt och dag som sjuksköterska. Hon är också den egentliga huvudperson i romanen. Författarens egen farmor har stått modell för Helene.

14 kommentarer:

 1. The small hand låter verkligen intressant. Vet du om den finns på svenska?

  SvaraRadera
 2. Känner inte till någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

  SvaraRadera
 3. trevligt att du tog upp Danius bok

  SvaraRadera
 4. Förutom att titeln lät en aning sliskig (allt som innehåller ordet "hjärta" är misstänkt tycker jag) lät den tredje titeln intressant!

  SvaraRadera
 5. glöm hjärtat! glöm allt om lyckligt slut. det här är en mörk bladvändare

  SvaraRadera
 6. Hjärtats blinda fläckar har jag läst, gillade inte den.

  SvaraRadera
 7. Det här var nya böcker för mig, tack för tips!

  SvaraRadera
 8. "Näsa för nyheter" borde ju passa en gammal redaktionsräv ... en sån som jag alltså!

  SvaraRadera