måndag 14 mars 2016

Tematrio - Asiatisk kultur

Lyrans TEMATRIO handlar om asiatisk kultur. 
"Asien är enormt stort och dess kultur oerhört varierad. Kanske vi i en tematrio gemensamt kan täcka in litteratur och övrig kultur från olika delar? Berätta om tre "kulturella yttringar" från Asien, litteratur, musik, dans, konst o s v. Blanda gärna friskt. Eller håll er till det som känns bekvämt.
1. Pekingoperan har jag sett både i Kina och utanför. Först såg jag den då den gästade staden där jag bor nu och sedan i Peking. Det blev en liten chock att se den på hemmaplan. Den vackra, poetiska föreställningen blev till något helt annat i Peking; stökigt, stimmigt och lite hafsigt. Jag fick sedan förklarat för mig att det är de skickligaste som skickas på turné. Publiken betedde sig helt annorlunda här än i Peking. Vi satt andäktiga både här och där, medan den inhemska befolkningen sprang ut och in, prasslade med godispåsar och pratade högt. Men icke desto mindre är det intressant att ha sett den på båda ställena.
2. Momijigari betyder autumn - leaf viewing och är ett alldeles speciellt begrepp i Japan. Det var först aristokratin och hovet som ägnade sig åt detta, men eftersom tiden gick blev det vanligt även för andra. När kommunikationerna blev bättre började man också åka omkring i landet för att följa lönnarnas färgskiftningar. Numera finns det lönnrapporter på nätet så att en vet vart en ska ta vägen. På kvällarna anordnas light - ups så att en kan vandra omkring i mörkret och se på de upplysta lönnarna. Magiskt.
3. Den japanska kulturen är väldigt speciell och otroligt intressant. Ju mer jag läser, lyssnar och försöker lära mig det japanska språket desto mera fascinerad blir jag. Det finns massor att läsa om hur man tänker i Japan och vad som kan vara viktigt
               att känna till för en västerlänning. A Geek in Japan. Discovering the land of manga, anime, zen and the tea ceremoni av spanjoren Héctor Gárcia, född 1981. Japansk blomsterkonst av Ida Trotzig, skriven på 20-talet utgiven först 1990 är en underbar bok av en kvinna som gifte sig med sin morbror för att få komma till Japan. Två små böcker som jag köpte på nationalmuseet i Tokyo och som också finns att köpa på nätet är också riktigt användbara om en vill försöka förstå något av japansk kultur. Illustrated A look into Japan och Illustrated Japanese characters. I övrigt kan jag bara rekommendera en resa till Japan. 2013 var jag där för första gången. Det var på senhösten under momijidari. I april 2015 var det dags för ett nytt besök. Till hösten åker jag igen.
                                  
                          

26 kommentarer:

 1. tänk så mycket fint och intressant det finns! Pekingopera har jag inte sett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. teseromi har jag varit med om.

   Radera
  2. teceremoni upplevde jag i Kina. Asien är fantastiskt. jag skulle vilja åka till Kambodja och Vietnam också

   Radera
 2. Så lustigt att man kan se en bättre föreställning i den egna staden än i ursprungslandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. förklaringen var ju att de skickade ut de allra bästa i världen. men vi blev onekligen snopna i Peking!

   Radera
 3. Men vad spännande och du har varit i Japan också, nu blev jag lite avis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japan är verkligen värt att besöka; gång på gång

   Radera
 4. Japan är ett land som lockar mig, likaså Kina. Det är verkligen två länder som jag gärna vill besöka. Tack för fina tips hos dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag trodde att jag var mest intresserad av Kina, men det blev Japan jag fastnade för

   Radera
 5. Momijigari låter som något för mig, jag älskar höstlöv i allmänhet och lönnlöv i synnerhet.

  SvaraRadera
 6. Japan och Vietnam är land jag är intresserad av att resa till nån gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vietnam och Kambodja står på min önskelista också

   Radera
 7. Intressant! Japan vet jag inte alls mycket om. Njuta av höstlöv så där låter verkligen magiskt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag visste inte mycket om Japan för några år sedan heller, men nu är Japan, japanska språket och japansk litteratur och kultur ett stort
   intresse

   Radera
 8. Det är bara synd att det ligger så långt bort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är sant! det är dumt. vet inte hur en går åt det problemet

   Radera
 9. Åh vilket bra inlägg! Gillar hur du tar upp så många olika sidor. Jag vill också göra denna trio. Dock måste jag fundera lite så det inte bara blir manga på listan utan annat också ^^
  Momojigari var nytt för mig. Men åh, vilket underbart begrepp! Jag älskar att se löven falla och njuta av alla vackra färger. Nu vet jag vad det kalls :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, momojigari är något alldeles speciellt. särskilt på natten. nu väntar jag på din trio

   Radera
  2. jag skulle ju haft med Lian Hearns trilogin Sagan om klanen Otori som jag älskade.

   Radera
 10. Momojigari låter onekligen trevligt, lite som fok gör i Maine, USA, där folk åker upp dit för att "see the leaves turn." Sedan tyckte jag det var roligt att känna igen A Look into Japan från min mans bokhylla. Han bodde i Tokyo drygt ett år, men om jag säger så här, han äger boken Salaryman ur samma serie också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Salaryman fanns säkert också. då lärde han sig japanska på ort och ställe, förmodar jag

   Radera