lördag 30 maj 2015

I huvudet på en mugglare

Kaosutmaning 2015
Första sommarboken läst! Äntligen har jag läst första delen i serien om Harry Potter, Harry Potter and the Philosopher´s Stone av J. K. Rowling! Först lånade jag hem inläsningen av Krister Henriksson, men den föll mig inte alls i smaken. I stället fick Stephen Fry en chans och hans lika tydliga som underbara engelska kan åtminstone inte jag motstå. Han gör full rättvisa åt Rowlings utmärkta språk. Den tryckta förlagan hade jag också till hands. Ron och Hermione är mina favoriter så här långt. Ron är osofistikerad och lätt att imponera på och Hermione är så matter - of - fact och obekväm att det är en fröjd för örat. Den föräldralöse Harry Potter själv känns osårbar och lyckligtvis behöver man inte tycka synd om honom för hans ensamhet och hemska släktingar. Ugglor och katter; hundar med tre huvuden , halvjättar, mugglare, osynlighetsmantlar och excentriska professorer - inget känns det minsta konstigt. Det påminner om läsningen av Kafka på stranden där man köpte de talande katterna och fiskregnen från himlen utan att höja ett ögonbryn. J. K. Rowling har byggt upp en fantastisk värld som det är ett nöje att stiga in i. Boken är välskriven och jag uppskattar blandningen av realism och absurdism. Dessutom underskattar J. K. Rowling inte sina unga läsare. Den här boken hade jag gärna läst för barnen på den tiden det begav sig. Men som det nu är fortsätter jag på egen hand. (Unbelievable!)

13 kommentarer:

 1. Harry Potter och Stephen Fry är verkligen som gjorda för varandra!

  SvaraRadera
 2. åååå, läser Stephen Fry ♥

  SvaraRadera
 3. Lyssnade på serien förra sommaren och är lite sugen på att göra det igen. Fry är fantastisk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fry liknar ingen annan. har sett del 2 och 3 som film för de fanns inte med Fry som inläsare på biblioteket, men jag föredrar inläsningen. det går mycket förlorat i filmerna

   Radera
  2. Hej.
   Mitt namn är Sandra Gustafsson. Jag har skrivit färdigt en fantasy som heter Ondskans paradis. Jag hade en förhoppning om att du skulle vara intresserad av ett recensionsexemplar?
   Mejla mig på info@ryssbylunch.se så skickar jag gärna en bok.
   Ha en bra dag
   Mvh Sandra

   Radera
 4. Å, med Stephen Fry! Vilken vinnarkombo för sommarsemestern!

  SvaraRadera
  Svar
  1. den var helt underbar! jag har bett biblioteket skaffa hela serien med inläsning av Stephen Fry

   Radera
 5. Stephen Frys uppläsning är verkligen suverän :)

  SvaraRadera
 6. Jag har faktiskt varken läst Harry Potter eller lyssnat. Jag har däremot sett alla filmerna otaliga gånger. Vill ändå så småningom köpa mig en upplaga av böckerna så jag även kan läsa dem någon gång.

  SvaraRadera