måndag 5 augusti 2013

Bokbloggsjerka 2 - 5 augusti


Annika 
undrar i sin bokbloggsjerka 2 - 5 augusti om vi har läst någon bok/några böcker som har lärt oss någonting om historia, konst, musik, vetenskap etc?

Jag tycker att man i regel lär sig något i varje bok man läser.
Det kan vara en ny miljö, en speciell natur, personteckningen, ett historiskt skeende, en främmande kultur, o.s.v.
Men jag väljer tre titlar som exempel:

Ivar Lo - Johansson, Bara en mor.
Här får man ta del av hur det var att leva som statare. Alldeles speciellt om hur det var att vara statarhustru och förr eller senare råka ut för den vita piskan, d.v.s. mjölkningen, som slet ut många kvinnor totalt. 
Ofta var familjerna barnrika; man flyttade med jämna mellanrum och det var kvinnorna som höll ihop familjerna. En mycket bra roman och ett stycke svensk historias. Bara en mor har också filmats.

Anne Brontë, Agnes Grey
Agnes Grey tar tjänst som guvernant för att hjälpa till med att försörja familjen. Barnen hon ska arbeta med är förfärligt bortskämda och när Agnes Grey försöker få ordning på dem stöter hon på patrull.
Anne Brontë talar av egen erfarenhet. Boken kom ut 1847 och tegs först ihjäl. Den ansågs vara för frän. Men på senare år har den uppgraderats.
Så kunde guvernanterna ha det!

Natsue Kirino, Fri
Fri handlar om en grupp kvinnor som arbetar på en fabrik i en förstad till Tokyo. De tillverkar bentolådor (Bento = Japansk lunchlåda. En traditionell bento består av ris, fisk eller kött, och små grönsaksrätter som tilltugg.)
Man får ta del av deras arbets- och privatliv och då en av dem råkar verkligt illa ut ställer de andra upp. Deras lojalitet sträcker sig extremt långt. Detta är ingenting för svaga nerver...
Fabriksarbete och mycket annorlunda miljö.


5 kommentarer:

 1. Alltid lär man sig något nytt i de böcker man läser!

  SvaraRadera
 2. Jag har inte läst någon av dina, men visst är det så att man lär sig av alla böcker. Om man vill.

  SvaraRadera
 3. Men visst är det så- varje bok har något att lära oss.

  SvaraRadera
 4. Lena, Monika, Hannele, Ingrid, det är ju bland annat det som gör läsandet så fantastiskt! man hinner leva lite extra liv...

  SvaraRadera