tisdag 19 mars 2013

En annan vinter i Stockholm

Under hemresan från ett isigt, snöigt Stockholm hade jag som mycket lämplig reslektyr En vinter i Stockholm av Agneta Pleijel. Det var helt underbart att krypa in i en varm kupé (som skulle varit tyst men inte var det) och försjunka i Agneta Pleijels vemodigt vackra roman från 1997.
En man meddelar sin hustru att han funnit en annan kvinna som han också älskar. Han tänker inte överge hustrun. Han kommer och går som det passar honom och hustrun har till en början inte kraft att be honom gå för gott.
Hon minns och skriver. Filen kallar hon hundra dagar. Samtidigt som hon berättar sin egen smärtsamma historia berättar hon också föräldrarnas och om sin egen och systerns uppväxt. Modern och fadern har levt åtskilda sedan många år och fadern har gift om sig. Faderns passion var fysiken; moderns musiken.
Kvinnan träffar en annan man, en serb vid namn Emm, som är gift och inte tänker sig någon skilsmässa. Hon funderar mycket över män; försöker förstå dem och vad det är de söker hos en kvinna. När hon försöker tala allvar med Emm svarar han att hon är vacker. När hon blir irriterad säger han att hon är vacker och intelligent. Ingen bra metod. 
Agneta Pleijel säger som vanligt så mycket klokt och insiktsfullt med ett pregnant och vackert språk.

6 kommentarer:

 1. Läste Vindspejaren av Agneta Pleijel för flera år sedan, vilken också är den enda jag läst. Kom ihåg att jag tyckte om den, men har alldeles glömt bort att kika vad mer hon skrivit. Kanske är dags att läsa någon ytterligare bok av henne.

  SvaraRadera
 2. Lyckliga du, varm kupé, jag fryser alltid på tåget på vintern... jo, män kan förminska. Jag borde läsa hennes Å Göteborg...

  SvaraRadera
 3. (fast det är tydligen en pjäs)

  SvaraRadera
 4. ja, AP är läsvärd, Lena. jag vet att jag har läst Drottningens chirurg och Mostrarna och andra dikter.
  Syster och bror har jag nyligen köpt. även Lord Nevermore finns i huset

  allt är relativt, Hannele...
  ja, det ser ut som om Å Göteborg är en pjäs

  SvaraRadera
 5. Hm, börjar också tänka Agneta Pleijel. Det är en författare jag ännu inte läst. Men vad är det bästa hon skrivit, vilken rekommenderas mest?????

  SvaraRadera
 6. jag var förtjust i Drottningens chirurg, violen. och jag undrar om inte Lord Nevermore går bra att börja med också. den fick hon lysande omdömen för.

  SvaraRadera