söndag 20 november 2011

Från bimbo till valkyria

Therese Eriksson är född 1981. Hon är litteraturkritiker och kulturskribent och har nu skrivit en biografi om Kerstin Ekman i bokförlaget h:ströms serie Litterära profiler.
Kerstin Ekman. En värld av berättelser heter den.
Therese Eriksson gör inga anspråk på vetenskaplighet. Hon utgår ifrån Vargskinnet-serien, men gör talrika utflykter till Kerstin Ekmans övriga romaner - särskilt de fyra romanerna som ingår i Kvinnorna och staden.
Kerstin Ekman har en stark tro på berättelsen. Detta löper som en röd tråd genom hennes författarskap. Berättelsen skapar ordning och begriplighet i våra kaotiska liv.
Historien, traditionen och myten påverkar människan.
All utvecklingen sker i samklang med det förflutna.
Kerstin Ekman är en realistisk författare som inte utesluter det sällsamma och oförklarliga. De litterära referenserna är många till exempel till Hjalmar Söderberg, Selma Lagerlöf och Eyvind Johnson. Ofta går hon i dialog också med sina egna romaner.
Syftet med Litterära profiler är att skapa lust och intresse för litteraturen deklarerar man från förlagets sida. Och det har de lyckats med.
Hittills har det kommit tre titlar i serien och om alla tre har jag tyckt samma sak. Man kan hitta en hel del att invända mot; inte minst rent språkligt.
Men - det uppvägs faktiskt av författarnas egna engagemang och stora intresse . Och det entusiasmerar.

Man får verkligen lust att gräva vidare och läsa om.
Och - det var ju just det som var avsikten
.
De andra titlarna i serien:
Virginia Woolf av Björn Kohlström
Stella Kleve av Ann Lingebrandt

2 kommentarer: