tisdag 13 juli 2010

Svantjuvarna

Elizabeth Kostovas nya roman, Svantjuvarna, tilldrar sig i konstvärlden. Miljön skiftar och tidsmässigt växlar det också från 1870-talet till 2009. (En av huvudaktörerna har just läst något som måste vara Båten av Nam Le och den kom ju ut 2009.)
Den skicklige, sympatiske och konstnärligt intesserade amerikanske psykiatern Andrew Marlow får en patient som irriterar och intresserar. Robert Oliver, konstnär, är en dynamisk man med stark personlighet. Han lider av ett bipolärt syndrom och vägrar dessutom att tala. Han är som besatt av en otroligt vacker kvinna som han målar om och om igen. Andrew Marlow blir också besatt - av Robert Olivers historia. Han startar en kartläggning bakåt som leder honom kors och tvärs geografiskt och också mellan olika kvinnor.
Romanen för läsaren på vindlande vägar och överraskar ofta. Romantik - kärlekshistorierna är många - spänning, konstnärsliv, otaliga referenser till konst och litteratur, kvinnornas svårigheter att utöva sitt konstnärskap. Elizabeth Kostovas roman har mycket att erbjuda och jag uppskattar omsorgen och långsamheten. Men - jag hade önskat en elegantare finish.
Elizabeth Kostovas urtjusiga hemsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar