tisdag 19 februari 2019

Veckans topplista v. 5 - Feminism

Johannas deckarhörna: Böcker som på ett eller annat sätt kan sgas vara feministiska

1. Ellen Key hade stor betydelse för feminismen i Japan. I Monica Braws bok Kvinnor i Japan under tusen år finns ett kapitel om Ellen Keys japanska översättare och förespråkare, Hiratsuka Raicho (1886 - 1971), dotter till en samuraj och pappas flicka ända tills hon blev besvärlig tonåring. Hiratsuka Raicho gick helt och hållet sin egen väg och gick trots faderns motstånd på Japans kvinnohögskola. Hon läste europeiska författare, bl. a. Strindberg, hon gick skrivarskola och var med om att starta tidskriften Seito (vilket betyder ungefär blåstrumpa). "Kärleken och äktenskapet" var den första av Keys böcker som översattes. Sedan kom Barnets århundrade. Dessa båda titlar är fortfarande aktuella i Japan.
2. Älskarinnorna av Elfriede Jelinek
Att EJ är feminist behöver en inte tveka om i den här boken som handlar om två unga kvinnor och männen omkring dem. De går båda som på räls och ifrågasätter ingenting. Männen gör likadant; super, röker, dricker, slår sina kvinnor och barn. Kort sagt: uppträder som riktiga karlakarlar. 

3. Dödstvätterskan av Sara Omar
Kurdisk-danska Sara Omars debutbok Dödstvätterskan utspelar sig i en vindpinad by i Kurdistan under 80 - 90 - talen, då Iran-Irak- kriget och Gulfkriget härjar. I centrum står den lilla flickan Frmesk, som föds flintskallig med bara en vit tofs på huvudet. Är det ett tecken från Allah eller Djävulen? Frmesks far blir arg – en god kvinna ska föda sin man söner! Frmesks farmor vill könsstympa henne. Frmesks mor gömmer henne hos sina föräldrar, Darwésh och Gawahr. Darwesh är troende muslim medan hennes (feministiske) man Gawahr är zoroastrier.
Stå i bredd av Ebba Witt Brattström
Ebba Witt Brattström behöver ingen presentation. Stå i bredd har undertiteln: 70 - talets kvinnor och män och litteratur. Egentligen börjar hon redan med att summera 60 - talet för att sedan gå igenom 70 - talet mera titel för titel. Det tar slut i och med att grabbarna och postmodernismen tar över och med att Stig Larssons Autisterna kommer ut.

5.  Och till sist: en riktig klassiker: The Madwoman in the Attic av Susan Gilbert och Sandra Gubar. En bok om feministisk litteraturkritik med undertiteln: The Woman Writer and the Nineteenth-Century Literary Imagination. Boken kom ut 1979 men har, trots sin stora betydelse, aldrig översatts till svenska. De båda litteraturforskarna driver tesen att
kvinnliga rollfigurer under det viktorianska 1800-talet antingen skildrats som änglar eller demoner, även hos kvinnliga författare.

15 kommentarer:

 1. varierande intressanta böcker, Jelineks karlar är inte speciellt sympatiska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. in, men ibland fnissar ente kvinnorna heller, egentligen

   Radera
 2. Jag har inte läst någon av dessa, men känner i alla fall igen de flesta av dem :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. då blir de kanske lästa så småningom?

   Radera
 3. Undrar om jag har läst boken om kvinnan på vinden? Det kan kanske vara en annan bok jag tänker på. Det är nog flera som har den bilden. Kanske var det i den där boken om att kvinnor som inte ville följa den gängse normen kunde sättas på mentalsjukhus på 1800-talet? Men vem skrev den och vad hette boken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. The Madwoman in the Attic syftar på Bertha Mason som levde på vinden i Mr Rochesters hus i Jane Eyre. Jean Rhys skrev Bertha Masons historia i Sargassohavet

   Radera
 4. Dödstvätterskan beställde jag på rean.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det gjorde du rätt i! den är mycket bra. och skrämmande

   Radera
 5. Låter som väldigt intressanta böcker! Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 6. Dödstvätterskan är den enda titel jag tidigare kände till, dock inte läst. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dödstvätterskan är väldigt bra. en viktig bok

   Radera
 7. Spännande och nya titlar för mig!

  SvaraRadera