måndag 22 maj 2017

Tematrio - Mammor

Mammor är vad veckans tematrio handlar om. Lyran ber oss berätta om tre minnesvärda mammor i litteraturen.
1. Den gröna vägen av Anne Enright handlar om en besvärlig mamma (enligt barnen) och otacksamma barn (enligt mamma). De ska fira jul ihop. Det blir den sista julen i hemmet, för mamma har bestämt sig för att sälja huset. Irländska Anne Enright skriver ofta om mammor. När hon själv blev mamma ändrades hennes inställning till mammor i allmänhet.
2. I en familj finns inga fiender av Viktoria Myrén handlar egentligen om moderskap. Marie är berättaren och hon har två barn. Hon funderar över det där med moderskap; mormors, mammas och sitt eget. Hon tar en paus i livet för att försöka reda ut saker och ting.
3.  Moderspassion av Majgull Axelsson. Under en veritabel syndaflod där människor tvingas tillbringa en natt under samma tak berättas flera livshistorier, men Minna är huvudpersonen. Är moderspassion något positivt eller negativt? Vad händer när kärleken inte tas emot? Vad händer när ingen lyssnar? Motto för Moderspassion:Du skulle ha blivit så vacker på porträttet som aldrig blev gjort. (Tove Jansson)

12 kommentarer:

 1. Tre för mig okända mammor. Tack för tips!

  SvaraRadera
 2. Bra trio med intressanta karaktärer.

  SvaraRadera
 3. "Den gröna vägen" borde jag läsa, den skulle nog passa mig!
  Det var väl du som tipsade mig om "Blodsbunden" (det är jag nästan bombsäker på), en av det årets bästa böcker. Där finns ju också FLERA minnesvärda mammor - inte minst författarens egen, men även de potentiella.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det var säkert jag som puffade för Blodsbunden. det var förra årets mest underskattade bok. så bra är den. vi ska läsa den i läsecirkeln. den har kommit i pocket nu

   Radera
 4. Å, Axelsson är alltid bra! Det finns något intressant där, i plikten att älska sin mor/sitt barn. För så enkelt funkar det ju faktiskt inte i verkliga livet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej, det gör ju inte det. alla människor passar inte varandra, helt enkelt

   Radera
 5. Intressanta val. Moderspassion har jag läst.

  SvaraRadera
 6. Moderspassion har jag läst.

  SvaraRadera
 7. Inga jag läst, tack för tips! :)

  SvaraRadera