onsdag 6 augusti 2014
Konsten att leva ett vilt och poetiskt liv
Jag var mycket förtjust i Tomas Espedals förra roman, Mot konsten, och jag blev minst lika charmerad av hans senaste Gå. (Eller konsten att leva ett vilt och poetiskt liv). Tomas Espedal gillar att gå. Och går gör han i andanom tillsammans med rader av andra författare som också gått mycket, till exempel Wittgenstein, Heidegger, Kierkegaard, syskonen Wordsworth, Coleridge, Thoreau, Walt Whitman och många flera. Mestadels män. Rimbaud vandrade praktiskt taget livet av sig. Han fick besvär med knäna och måste amputera en fot. Med på färderna finns naturligtvis reselektyr i form av pocketböcker (Hamsun, Aesopos, t. ex.) som man lätt kan göra sig av med om ryggsäcken visar sig bli för tung. Espedal vandrar omkring i trakterna kring födelseorten Bergen i första delen av boken. Han övar sig inför längre vandringar tillsammans med vännen Narve Skaar. Man måste vara beredd på strapatser, skavsår, sovande under bar himmel, kyla, väta och annat man inte rår över. Tomas Espedal vandrar iförd kostym, skjorta och Dr Martens - kängor. Han gör inte någon förändring men hoppas på en förvandling. Och den kommer. Han lever upp till bilden av vagabonderande luffare. Naturligtvis träffar man många olika människor på sådana här vandringar. Särskilt som Espedal och Skaar älskar att sitta och röka och dricka på barer. Andra delen av Gå rör vandringar i Paris, Aten, Istanbul och längs den vackra lykiska leden längs medelhavskusten i södra delen av Turkiet. Hemlängtan är en självklar del i alla resor, skriver Espedal. Den börjar i kroppen och sprider sig först till hvudet och sedan till fötterna. Men vandrandet på vägarna innebär en känsla av frihet och ansvarslöshet. Gå är också en metaroman. Den handlar om tillkomsten av romanen Gå. Översättningen är gjord av Jimmy Ginsby (som verkar ha problem med pronomina). Förlaget är Lindelöws. Jag tyckte mycket om att sitta ute i grönskan och resa med Espedal i Gå. Jag känner mig förflyttad och berikad.
Etiketter:
Gå,
Lindelöws bokförlag,
Norsk litteratur,
Tomas Espedal
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Viss upplever och ser man bättre till fots. Strapatser, skavsår, sovande under bar himmel, kyla, väta är mina barn och barnbarn vana vid. Yngste sonen tog Kungsleden, alldeles för många mil utan vila, men hans skavsår ok, inna han skulle klättra berg... Yngsta barnbarnet fick en babysovsäck, bodde i tält och åkte i cykelkärra ett par veckor nu. Den äldsta femåringen cyklade i går till mej, nästan en mil! Hon var så stolt att hon cyklat hela vägen utan vila! :)
SvaraRaderakul, Hannele! barn orkar mycket mer än man tror. och det gör man själv också, förresten. skavsår är pest! har faktiskt letat efter barnsovsäckar.
SvaraRadera