tisdag 23 januari 2018

Veckans topplista v. 4


Johannas deckarhörna: Vecka 4: Förintelsen (med anledning av förintelsens minnesdag den 27/1)

1. Enkel resa med retur av Cina Holmberg som hade nummer 7933 i Auschwitz
och som blev räddad i sista minuten just innan hon skulle arkebuseras. Hon fick inte veta förrän senare att kriget var slut. Lilla spröda Cina Holmberg har oförtröttligt rest runt och berättat i skolor och på andra ställen om sina skrämmande upplevelser. Snart finns det inga kvar som kan berätta om detta, säger hon.

2. Mannen utan öde av Imre Kertesz, ungerske författare och nobelpristagare (2002). Romanen skildrar en ung pojkes vandring genom olika koncentrationsläger under andra världskriget och ger också en bild av hur totalitära samhällen fungerar.  
3. Kvinnoorkestern av Fania Fenelon f. Goldstein skriver
om sina upplevelser i tysk fångenskap. Hon skrev dagbok under tiden i koncentrationslägren om de förnedrande kompromisser  överlevnaden tvingade fångarna till, den svarta humorn; religiösa och nationella spänningar bland fångarna (t.ex. mellan de judiska musikerna och polackerna, av vilka några var antisemiter); prostitution och lesbisk kärlek. När boken filmades fick Vanessa Redgrave, känd PLO - anhängare, huvudrollen. Detta väckte naturligtvis protester.

4. Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg. 2012 fick Göran Rosenberg Augustpriset i skönlitterära klassen för boken om fadern, David Rozenberg, Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz. På biblioteken står den på avdelningen för biografier och memoarer. Göran Rosenberg har haft boken om fadern i huvudet under trettio år. Han har sökt sig bakåt i faderns spår och tagit del av brev, dokument, gjort intervjuer och läst böcker för att kartlägga faderns väg från Polen på en mardrömsfärd mellan olika orter i den tyska lägerarkipelagen till den lika slumpartade som mirakulösa räddningen till Sverige och en rad olika uppsamlingsplatser.  

5. DE FATTIGA I LODZ av Steve Sem - Sandberg. En storslagen roman om det judiska gettot i polska Łódź under andra världskriget.  Nazisterna utsåg den judiske affärsmannen Chaim Mordechai Rumkowski som lägerledare. Det visar sig att han är en mycket komplicerad person som å ena sidan bygger upp ett fungerande samhälle i lägret, som gör att det lämnas ifred av nazisterna i det längsta. Å andra sidan är det han som pekar ut vilka som kan skickas till gaskamrarna. Och han har åtskilligt annat på sitt samvete.
Författaren fick Augustpriset 2009 för De fattiga i Łódź . Jag har hört författaren berätta om sin bok under en fullständigt magisk författarkväll som ingen av de närvarande kommer att glömma - författaren inbegripen.

20 kommentarer:

  1. inte läst dessa, ett par finns i vår bokhylla.

    SvaraRadera
  2. hoppas att det är Mannen utan öde och De fattiga i Łódź som du har i hyllan. de är mästerliga

    SvaraRadera
  3. 3,4 och 5 har jag läst. Mannen utan öde väntar i bokhyllan.

    SvaraRadera
  4. Mannen utan öde är väldigt stark och väldigt bra

    SvaraRadera
  5. Jag har inte läst någon av dessa, men vill läsa allihop, jag som tidigare i dag kände att jag inte orkar läsa fler böcker om förintelsen eftersom det är ett så tungt ämne. Jag vill läsa för min egen skull, det är min skyldighet tycker jag, och jag vill läsa för att kunna se till att våra döttrar förstår vad som hände och prata med dem om det och när de är litet äldre sätta böckerna i händerna på dem. Snart finns inga överlevande från förintelselägren kvar i livet, då måste vi andra se till att veta tillräckligt mycket för att kunna föra deras upplevelser vidare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. de är verkligen läsvärda, men en får ta det i portioner. det gör starkt intryck och är tungt. men precis som du säger så har vi skyldigheten att veta och föra vidare. jag har ännu inte läst Schindlers list eller sett filmen

      Radera
  6. Bra att du nämner Mannen utan öde. Det är verkligen en stark bok, mycket bra.

    SvaraRadera
  7. Dessa har jag inte läst ännu, men hoppas kunna göra det.

    SvaraRadera
  8. de är garanterat bra alla fem. allra bäst är Mannen utan öde och De fattiga i Łódź

    SvaraRadera
  9. Tack för nya tips! Är lite nyfiken på Sem Sandbergs bok, men misstänker att det är tung läsning så jag drar mig lite för den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja det är tung läsning, men det är en fantastisk skildring. en kan inte riktigt göra sig en föreställning om hur det fungerar när en börjar läsa. ge den en chans!

      Radera
  10. Mannen utan öde har jag oläst i hyllan. Den ska jag försöka läsa snart.

    SvaraRadera
  11. De fattiga i Łódź knäckte mig nästan och jag har inte orkat läsa fler böcker i ämnet efter det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. den är mycket stark. jag håller med om att en får göra pauser

      Radera
  12. Göran Rosenbergs bok blev jag knockad av. Tack för övriga tips.

    SvaraRadera
    Svar
    1. den är också bra, men på ett annat sätt än Kertesz och Sem Sandberg

      Radera