I lördags, den 18 juni, var det precis 200 år sedan Mary Shelley, dotter till två filosofer, feministen Mary Wollstonecraft och ateisten och anarkisten William Godwin, fick idén till romanen om Frankensteins monster. Det var egentligen lord Byron som initierade det hela genom att uppmana några av sina vänner att skriva var sin spökhistoria. Den enda som nappade var Mary Shelley. I en intressant och elegant formulerad understreckare i SvD i lördags skriver Merete Mazzarella om romanen Frankenstein och Mary Shelley. Båda har blivit vantolkade och illa behandlade i olika skeden av dessa 200 år. Vem var det egentliga monstret? Upphovsmannen eller hans skapelse? Varför såg man inte romanens uppbyggnad eller tolkade budskapen rätt? Hur kunde Frankenstein få sättas upp som teater och spelas säsong efter säsong på olika scener utan att Mary Shelley tillfrågats eller eller än mindre erbjudits ersättning? Percy Shelley var lärjunge till Marys far, William Godwin. Shelleys hustru hette Harriet. Mary rymde med Shelley och styvsystern Claire, som också var kär i Shelley, följde med av bara farten. Claire blev sedan ihop med Byron, som visserligen inte brydde sig om henne, men i alla fall lyckades göra henne gravid. Shelley hade en idé om ett kollektiv bestående av honom, Harriet, Mary, Claire och Marys halvsyster Fanny. Han bjöd också ut Mary till sina vänner. Harriet dränkte sig och Fanny tog gift. När Claires och Byrons dotter föddes såg Byron till att dottern sattes i kloster. Där dog hon ett par år senare. Mary och Percy Shelley fick tre barn som dog. De måste leva i exil i Italien för Shelleys radikala idéer. Mary Shelley har tagit mycket stoff ur sitt eget liv till Frankenstein. Till exempel hade Frankenstein och Percy Shelley många drag gemensamt. Hon ifrågasätter den enögda tron på förnuftet, teknisk utveckling och människans sätt att laborera med naturen.
Själens nattsida: om Mary Shelley och hennes Frankenstein är titeln på en bok av Merete Mazzarella. Bokförlaget Atlantis 2014.
Frankenstein är en av mina favoritböcker någonsin. :) Nu vill jag verkligen läsa denna och lära mig ännu mer. Tack för tipset! :)
SvaraRaderakul! jag blev också inspirerad av den här understreckaren
RaderaDen här måste jag kolla upp! Tack för mycket intressant inlägg!
SvaraRaderajag kände att jag måste läsa om Frankenstein för det är jättelänge sedan jag läste den
Raderajo, före sin tid var de allihopa... fräckt att tävla med gud
SvaraRaderamänniskan är verkligen klåfingrig och beredd att gå hur långt som helst oavsett konsekvenserna
RaderaJag tyckte mycket om den när jag läste den för ett par år sedan. För mig var utanförskapet det som mest berörde mig.
SvaraRaderajag minns att jag tyckte något ditåt när jag såg filmen. det är väldigt länge sedan jag läste boken, så det är verkligen ett omläsningsprojekt
Radera