måndag 28 mars 2016
Japansk mat på svenska
– Jag har lärt mig att göra sushi i Sverige, säger Moé Takemura. Mina
svenska kompisar ville att vi skulle göra det tillsammans hemma. Jag
hade aldrig gjort sushi i Japan. Sushi gör man inte hemma. Moé kommer från Japan. Nu bor hon i Malmö och jobbar i Älmhult på IKEA. Hon
har alltid varit intresserad av skandinavisk design och för några år
sen studerade hon industridesign på universitetet i Lund som
utbytesstudent. Som examensarbete gjorde hon en kokbok – Japansk mat på svenska. Som ett svar på de svenska kompisarnas frågor. Moé berättade om japansk husmanskost och den japanska matkulturen i Meny. Och lagar också en typisk middag. – Det kallas ichiju san-sai, en soppa och tre rätter, berättar Moé. Japansk
husmanskost är som ett smörgåsbord med olika rätter. En rätt med ett
protein – kött, fisk eller t ex tofu – och några vegetariska rätter.
Dessutom ris på något vis och en soppa. Japansk mat – både
snabbmat och fin restaurangmat – blir allt populärare i västvärlden. Men
samtidigt, berättar Moé, så tar man i Japan alltmer efter den
västerländska matkulturen. Så mycket att man numera t ex äter mindre
sjögräs. Ramen, nudlar i buljong, är den senaste trenden från
Japan som börjar sprida sig i Sverige. Det är inte heller något man gör
hemma i Japan. Meny besöker ett svenskt ramenställe för att se hur
de tillverkas och höra om japanska ramentraditioner. Dessutom får vi
veta vilken gatumat som är populär i Japan.
mums! jag var på nån firmafest för tio år sedan där japaner gjorde äkta sushi med riktigt RÅ fisk.
SvaraRaderaden finaste japanska maten åt jag i New York, satt lågt och fick steka maten själva på plattan på bordet (åndå var det jättedyrt :)
Raderadet var säkert för att du fick lov att göra det själv som det var så dyrt.
Raderade där puttrande grytorna på borden är trevliga
har liiiite svårt med den råa fisken. fick en jättebit rå tonfisk förra gången jag var i Japan eftersom det var tonfiskfestival, men den fick jag lämna...
SvaraRaderaLåter som en mycket trevlig bok. Intressant med bakgrund till mat och kulturen omkring. :)
SvaraRaderaförfattaren var jättetrevlig. kul att hon lärt sig göra sushi i Sverige. ska köpa boken
Radera