lördag 9 januari 2016
Tulpanfeber
Vi befinner oss i Amsterdam under den stora tulpanfeberns år 1636. Redan i februari 1637 når galenskapen sin kulmen och finansbubblan brister. Amsterdam sjuder av liv. Konstnärer som den blivande storheten Rembrandt är verksamma. Handeln blomstrar och många gör sig glada dagar. Det är mycket atmosfär och närvaro i Tulpanfeber av Deborah Moggach. Det är en sinnlig roman, där de korta kapitlena berättas ur de olika huvudpersonernas synvinklar. Vi har den 61 - årige, rike Cornelis Sandvoort som gift sig med den unga fattiga Sophia. Han älskar henne över allt annat och längtar efter en son. De har varit gifta i tre år när maken bestämmer sig för att deras porträtt ska målas. Därmed kommer den unge, lockige konstnären Jan van Loos i huset och klockan är slagen. Den levnadsglada tjänsteflickan Maria är i mycket sin matmors förtrogna. De är jämnåriga och har inte många andra vänner. Naturligtvis kan inte Sophia dölja något för Maria som i sin tur har råkat i olycka. Sophia och Maria gör upp en smart handlingsplan som ska passa dem båda samtidigt som Sophia smider planer för sig och sin unge älskare. Tulpanodlaren Claes van Hooghelande är en besatt människa. Han låter sina
tulpanlökar vara i jorden längre än någon annan odlare. Men det sliter på hans nerver. Lökarna är utsatta för många faror så länge de är i jorden; tjuvar, hundar, sniglar. Han drömmer om Semper Augustus, konungarnas konung, den allra heligaste bland de heliga. Jan van Loos drömmer också om tulpanlökar, men ur en annan synvinkel. Tulpanfeber är andlöst spännande och mycket levande. Amsterdam speglas i kanalerna, sveps in i dimma, översvämmas under stormar. Inget blir som någon tänkt. Fåfängligheters fåfänglighet. Allt är fåfänglighet. Översättningen är gjord av Lena Torndahl. Tulpanfeber kom ut 2000 på förlaget Forum.
Den där var väldigt omtalad då den kom. Jag minns den tydligt! Men jag var gravid och sedan nyförlöst och därefter totalt utsjasad hela det året så jag skulle tro att jag max läste morgontidningen... Kanske dags att rota fram "Tulpanfeber" och läsa den!
SvaraRaderaden var så väldigt omtalad när den kom att jag tappade lusten att läsa den då. nu gick det bra. rota du fram din bok!
SvaraRaderaMärkliga tider... alltid det nya som lockar vissa.
SvaraRaderavissa böcker mår bra av att ligga till sig
RaderaÅh denna låter så intressant. Den måste ja kika närmare på. När jag läser om denna så tänker jag osökt på en deckarberättelse som heter Tulpanviruset av Daniëlle Hermans där handlingen går tillbaka till 1700-talets Holland. Den var riktigt bra.
SvaraRaderaspännande! den ska jag kolla upp
RaderaLäste den för ett par år sedan. Mycket bra bok :)
SvaraRaderajag gillade atmosfären. platsar väl i världsomseglingen kom jag att tänka på!?
Radera