Vikingar - hur kul är det på en skala tänkte jag när jag köpte nya numret av litteraturtidningen Parnass som reslektyr. Men ack, så fel man kan ha! Här möter mig ett flertal jätteintressant artiklar om vikingarna ur nya synvinklar. David Borgström på SF - bokhandeln i Stockholm ger sin syn på vad som skiljer fantasyn från andra genrer och om vikingar i fantasy.
"Det finns inte mycket i vår traditionella uppfattning om vikingatiden som är korrekt!" slår professorn i historia Dick Harrison fast i sin artikel.
Thérese Tangen och Elin Järnemo skriver om Jan Fridegård (pseud. för Johan Fridolf Johansson) och hans trältrilogi, som jag älskade när jag var mycket ung. Trägudars land 1940, Gryningsfolket 1944 och Offerrök 1949. Fridegårds trälar - vikingatidens arbetarklass är rubriken. Trälen Holme är huvudperson. Han kämpar för slavarnas frigörelse. Nya problem blir det när hans kvinna Ausi möter kristendomen och blir frälst. Holme är inte alls intresserad.
Kirsten Thisted skriver om Vikingen i inuiternas sagor och Elin Järnemo intervjuar Karl Schultz om asatron idag.
Jämtlands nationalskald, Aksel Lindström, inspirerades av Frösöstenen i sin
s. k. Frösötrilogi där han beskriver hur kristendomen trängde ut asatron. Det är inte bara vikingarnas mansvärld som beskrivs. Aksel Lindström tar även upp kvinnoförtrycket. Den leende guden; Österhus brinner och Husfröjornas nycklar är titlarna i serien.
Detta är endast en del av innehållet i Parnass 2014:1
Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset är väl också vikingatid?
SvaraRaderaKristin Lavransdotter är nog snarare riddartiden, Hannele. 1300 - talet.
RaderaJag tycker att vikingar är både kul och intressant :-) - jag ska kika efter Parnass (tror att den finns på ett av kommunens bibliotek.
SvaraRaderadet här med vikingar beror väl närmast på vem som behandlar ämnet. jag tänker på den där stora - i och för sig fina - boken om vikingar som var med på rean i minst tio år. den var man trött på. men det här Parnass - numret är inte dumt, Ingrid. nya vinklingar på vikingarna
Radera