Hiram eller Härta Huldt (1912 - 2006) är ett begrepp inom svenska matlagning.
Hon skrev en rad kokböcker som hon dessutom illustrerade själv. När hon 1955 började som matskribent på SvD (på avdelningen Hem och kastrull!) skulle hon välja en signatur och då blev det Hiram efter en av familjens kungspudlar. Hiram ville att maten skulle tillagas av försklassiga råvaror och vara lättlagad.
Dessutom tyckte hon att man skulle laga mat på säsongens råvaror. Hiram hade ingen formell utbildning utan bara ett stort intresse.
Nu har Milena Bergquist samlat 140 av Hirams bästa recept i Hirams bästa kokbok, 2011. Milena Bergquist är journalisten och författaren som brinner för giftfritt odlande och småskalig produktion.
Anna Lind Lewin, designer, skribent och kommunikatör, har varsamt förvaltat Hirams klassiska formgivning och karaktäristiska små illustrationer.
Receptet på Djävulsflotte hade Hiram med sig från ett besök i New York.
Det blir en ful men smarrig efterrätt som är väl så god dagen efter om det skulle råka bli något över, säger Milena Bergquist.
Jag tror mycket på den där skvätten konjak i den vispade grädden man serverar till...
Djävulsflotte, "The Devils Float"
30 gr smält mörk choklad
2 msk smält smör
1 1/4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1 1/2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl hackade hasselnötter/valnötter
Allt blandas och körs i mixer. Börja med chokladen, smöret, mjölken etc. Häll sedan allt i en smörad och bröad form.
Blanda under tiden:
1 dl strösocker
1 dl brun farin
2 msk kakao
Häll
sedan 2 dl kokande vatten i blandningen och häll alltihopa över
chokladkakan. Det ser då ganska hopplöst ut, men blir fint. Grädda 45
minuter i 175 grader. Servera flotten med kall vispad grädde (en skvätt
konjak i?) eller glass.
å, en gammal goding! Jag har lite gamla kokböcker, men den bruna maten från 1970-talet längtar man väl inte efter,,,
SvaraRaderasamlat ur flera gamla godingar, om jag förstått saken rätt
SvaraRadera