Andra lördagen i april firas
surdegens dag. I år blev det 14/4.
Alldeles som av en händelse har jag en surdeg på tillväxt. Efter ett dygn doftar den redan lagom syrligt. Det ska bli
Rågbröd med surdeg ur
August Strindbergs kokbok
Att baka surdegsbröd är en gammal sedvänja som tagits till heders igen.
Det sägs att surdegsbröd hemmapappornas speciella nisch, men det är möjligt att korvstoppningen tagit över vid det här laget. Vad vet jag?
På Brödinstitutets hemsida
kan man läsa massor om bröd och allt möjligt som hänger samman med bröd.
Hos OlofViktors i Glemminge (mellan Simrishamn och Ystad) bakas surdegsbröden dessutom på gammaldags vis i vedeldad stenugn. Och naturligtvis av naturliga råvaror utan tillsatser. Här finns café, konditori,bageri, och konstgalleri! I butiken köper man bröd, baktillbehör, müsli, kakor, skorpor, glass, tårtor och marmelad. Det varierar med årstiden.
Maken fick sån där komplicerad surdag av nån manlig jobbarkompis, det skulle vridas och vändas... Och på bakdagen var han såklart borta, så jag fick knåda och vakta och knåda flera omgångar, men gott blev det! Själv låter jag en enkel surdeg stå ett par dagar utan övervakning, blir också gått (har räknat ut att jag sparat 75 000 kr på att baka själv sex limpor varje söndag under 15 års tid. Madrassen är full av pengar för böcker :)
SvaraRaderahahaha, Hannele! vilket bra tips! jag ska ha lön retroaktivt, förstår jag!
Raderajag gör också en enkel surdeg som får stå ett par dygn med lite påfyllning efter det första dygnet. inget onödigt fjäsk, inte!