Det är inte bara August Strindberg som ska uppmärksammas 2012
Det är 200 år sedan Charles Dickens (1812 - 1870) föddes. Läs om Dickens´liv och verk HÄR
I Att tro på Mr Pip berättar Lloyd Jones om hur Lysande utsikter får barnen på en krigsdrabbad ö att använda sin fantasi och hålla modet uppe. Till slut engageras även deras föräldrar.
Gästen av Niklas Rådström berättar historien om hur H C Andersen gästar Charles Dickens men inte förstår när det är dags att åka hem.
Lars Ardelius´bok I vitögat innehåller biografiska noveller . Där finns bl. a. en som handlar om Dickens på turné i USA.
Under 1800-talet fanns det något man skulle kunna kalla diktarfurstar skriver litteraturkritikern Ruth Halldén i Radikaler & viktorianer. Tyskland hade Goethe, Hugo fanns i Frankrike och Tolstoy i Ryssland. Så fanns det Charles Dickens i England. Och han lästes av såväl fattiga som rika. Och andra författare som Dostojevskij och Tolstoj. Vem var då Charles Dickens? Var han en lycklig människa? Hur blev han mottagen? Ruth Halldén funderar.
Enorma mängder har skrivits om Charles Dickens .
Och otaliga är de författare som skrivit och skriver i Dickens anda.
Sarah Waters och Michael Faber är bara ett par exempel från senare tid.
Program för firandet: Dickens Fellowship
Får jag själv välja mellan dessa båda herrar blir det nog Dickens- och jag tycker också att det är trevligare att fira en födelsedag än en dödsdag. Fina tips du ger- jag ska absolut kolla upp!
SvaraRaderaRuth Halldén har skrivit massa fina böcker.
SvaraRaderaGästen av Niklas Rådström beställde jag på biblioteket...
SvaraRaderaIngrid: visst är det konstigt att "fira" dödsdagar! det är väl snarare att man uppmärksammar författaren. jag föredrar också dickens. även om han lär ha varit svår på unga flickor.
SvaraRaderaHannele: jag har alltid gillat Ruth Halldéns litteraturkritik. äger En bra bok. Femtio förslag av Ruth Halldén. ska försöka köpa Radikaler & viktorianer
Radikaler & viktorianer har ju så många godingar
SvaraRadera