måndag 30 november 2015

Tematrio - Kanada


 LYRANS TEMATRIO: "Google Doodlen av Anne på Grönkulla för att fira författaren Lucy Maud Montgomerys 141 födelsedag får inspirera till dagens tema som därmed blir Kanada! Det är ett ganska svårt tema så därför begränsar jag er inte mer. Berätta om tre saker från Kanda som du tycker om!"
1. Margaret Laurence, kanadensisk författare, som är mest känd för  Marmorängeln, en fantastisk roman om Hagar Currie Shipley, en kvinna i 90 - årsåldern som protesterar vilt emot att bli placerad på hemmet. Hon ser tillbaka på sitt liv. Det har inte varit lätt, vilket ofta beror helt och hållet på henne själv. Det där med relationer var inte hennes starka sida. Jag tyckte mycket om romanen och även om filmen med Ellen Burstyn i huvudrollen. Atwood och Munro har säkert inget emot att släppa fram en utmärkt men mindre känd författare.
2. Elinor Glyn växte upp i Ontario, Kanada, där hennes mormor lärde henne hur man för sig i societeten. Hon blev sedan författare som skrev vågade romaner som blev bestsellers. Elinor Glyn var väldigt vacker och känd för sin fina klädsmak. Hennes syster ägde modehuset Lucile i London. På loppis hittade jag En världsdam, som handlar om ett konvenansäktenskap.
 3. Här tänkte jag att det kunde vara på sin plats att fuska lite och få med två kanadensiska män, som båda är stora favoriter. Giles Blunt, född och uppvuxen i Ontario, Kanada, författare som skrivit sex spänningsromaner med
Lånad bild
den sympatiske kriminalpolisen John Cardinal som protagonist. Det är mycket kyla och vildmark i Blunts romaner. En annan kanadensisk man som jag aldrig tröttnar på är sångaren, låtskrivaren, poeten och författaren Leonard Cohen. För några år sedan hade jag det stora nöjet att lyssna på honom i en magisk live - konsert. Det blev ett minne för livet. Förlåt, Jack London att du inte fick vara med.

En smakebit på søndag

Mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten utmanar oss varje söndag att dela med oss av det vi just läser. En enda regel gäller: No spoilers!
Fler smakebitar HÄR

"Mötet med herr Jo blev avgörande för var och en av dem. Ända från de första dagarna, så snart det blev uppenbart att han regelbundet skulle komma tillbaka till bungalowen, lät modern honom förstå att hon väntade på hans äktenskapsanbud. Herr Jo avböjde inte moderns enträgna invit. Han höll henne i ovisshet genom löften och i synnerhet genom diverse gåvor till Suzanne, allt medan han försökte dra fördel av denna frist, tack vare den gynnsamma roll som han sålunda trodde sig spela i deras ögon. Det första viktiga föremålet han gav henne, en månad efter deras möte, var en grammofon. Han skänkte den skenbart med lätthet, som en cigarett, men han försummade inte att tilltvinga sig något  ynnestbevis från Suzanne. Det var när han blev säker på att Suzanne aldrig skulle intressera sig enbart för hans person som han försökte begagna sig av sin förmögenhet och de möjligheter den gav honom, där den främsta av dessa möjligheter för honom uppenbarligen var att i deras fängelsevärld öppna den ljudande, befriande bräsch som en ny grammofon utgjorde. Den dagen gav herr Jo upp allt hopp om att bli älskad av Suzanne. Och, förutom det val han gjorde senare, beträffande diamanten, blev detta den enda stråle av klarsynthet som korsade hans bleka ansikte under den tid då han kände henne."

från sidan 61 i En fördämning mot Stilla havet av Marguerite Duras. Modernisata 2014

lördag 28 november 2015

30. Läs en novell av en japansk författare

Nu är det dags att pricka av nr 30. Läs en bok av en japansk författare i Ugglan & Bokens novellutmaning. Jag har inte läst några noveller av Haruki Murakami tidigare. Annars var det ju som novellist han debuterade. Jag kanske skulle ha valt Mannen som gick upp i rök och andra berättelser i stället. Efter att ha läst flera noveller i Män utan kvinnor är jag faktiskt ganska tveksam. Flera av novellerna känns gubbiga och jag blir illa berörd. Men Yesterday handlar om vänskapen mellan två ung pojkar. Den ene läser vid universitetet och den andre håller på med förberedande kurser utan att komma någon vart. Pojkarna diskuterar allt mellan himmel och jord. Tanimura, berättaren, beundrar Kitarus översättning av Yesterday. När Kitaru presenterar sin flickvän för Tanimura blir han överraskad av flickans kraftfulla och friska personlighet. Ännu mer överraskad blir han när Kitaru ber honom överta Erika en tid. Som ett kulturellt utbyte, säger han. Tanimura och Erika träffas och de har också mycket att tala om. Under tiden passar Kitaru på att försvinna ut i kulissen. Många år senare träffar Tanimura Erika igen. Hon är fortfarande ogift. Ibland får hon kortfattade meddelanden ifrån Kitaru som utvandrat till Kanada. Tanimura är förbryllad. Den här novellen handlar om vänskap, ensamhet, minnen och drömmar. Jag gillar också att den novellen känns japansk.

fredag 27 november 2015

Längtan och drömmar

Kerstin Norborg har skrivit en vacker, vemodig och återhållsam roman om den kände konstnären Carl Fredrik Hills mindre kända syster Marie - Louise, eller Maja som hon kallades. Det fanns tre systrar till i professorsfamiljen på Skomakaregatan i Lund. Maja och Carl stod varandra mycket nära och företog ofta långa promenader i omgivningarna utrustade med staffli och penslar. Botaniska trädgården i Lund var också en älskad plats, en tillflykt från det instängda hemmet. Båda älskar träd. Maja hade också velat måla, men det är Carl Fredrik som får utbilda sig i Stockholm och Paris. Maja får däremot hämta hem den  sjuke brodern efter sammanbrottet och sjukhusvistelsen i Frankrike. Mötet med broderns vän Wilhelm von Gegerfelt sätter outplånliga spår i Marie - Louises själ och sinne. Tillsammans med honom känner hon frihet och gemenskap. Han är emellertid gift och när en man i Lund, Peter Klason, friar tackar Maja ja. Makarna får fyra barn och ett bra liv. Men Majas innersta längtan och hemliga drömmar går åt annat håll.  Kerstin Norborgs roman handlar om ett liv som inte riktigt blev av skriven på ett vackert, lyriskt språk och mycken inkänning.

torsdag 26 november 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven O


enligt O : Kvinnoalfabetet bokstaven O


Vilken litterär kvinna med för- eller efternamn på O är betydelsefull för dig?
Hagar Olsson, 1893 - 1978, finländsk författare, vass litteraturkritiker, nyskapande dramatiker samt översättare. Hon var god vän med Edith Södergran och stod Fogelstadsgruppen nära. Hennes namn dyker ofta upp i litterära sammanhang. Man får bilden av en modern, orädd kvinna som gillade att debattera. Hon påminner mig om vår svenska litteraturkritiker, Klara Johansson. Samma intellektuella skärpa och klara förstånd.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på O vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Anne Sofie von Otter, opera- och konsertsångerska, som med sin underbara mezzosopran kan få skinnet att knottra sig på en även om en sitter på sämsta plats bakom orkestern i Berwaldhallen och lyssnar till Koppången under en julkonsert för några år sedan. 

Vilket kulturellt verk på O som gjorts av en kvinna och/eller handlar om en kvinna tycker du mycket om? Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum.
Det var många krav på en gång! Jag skulle jag vilja svara Scarlet O´Hara. Hon är ett kulturellt verk som står i centrum (tidernas eufemism!). Jag gillar henne och hon är skapad av en kvinna. Men om jag lägger till boken som innehåller tretton berättelser (och filmen) om Olive Ketteridge av Elizabeth Strout så kanske jag får ett halvt rätt i alla fall. Frances McDormand gör all rättvisa åt den kantiga Olive Ketteridge i filmen. Hon är tvär och besvärlig, men jag gillar henne.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på O har du ännu inte utforskat?
Här ligger Nene Ormes nära till hands eftersom jag lyssnade på henne när hon talade sig varm för steampunk för ett par dagar sedan. Hon arbetar i Science Fiction Bokhandeln i Malmö och har skrivit ett par egna böcker som hon benämner som urban fantasy. De tilldrar sig i Malmö. Udda verklighet kom 2010 och Särskild 2012. Hon säger sig ha världens bästa jobb på världens bästa arbetsplats.

onsdag 25 november 2015

Steampunk, vad är det?

 Steampunk, vad är det? Ja, det kan man fråga sig. För att få svar på det åkte
jag till Kulturkvarteret i Kristianstad för att lyssna till kapten Karin Waller och förstestyrman Nene Ormes från Science Fiction Bokhandeln i Malmö. De berättade om steampunkens utveckling alltifrån författare som H G Wells och Jules Verne och fram till nutid med otaliga förgreningar. På den fina broschyren som de delade ut finns en ganska lång definition av steampunk samt en innehållsrik litteraturlista. Själva historiken berättade de om. Om man börjar med definitionen i kraftigt förkortad version så står det på baksidan av broschyren: "Steampunk är den viktorianska tid som aldrig hände, det sena 1800-tal som kunde ha blivit... Steam kommer av att vi rör oss i ångans tidevarv ; i de här alternativa världarna kan det mesta styras av ångkraft. .. Annan viktig rekvisita är kugghjul, mässingbeslag, goggles, luftskepp, korsetter och höga hattar. "Punk"- delen av begreppet består i att man tar det befintliga eller historiskt korrekta och vrider till det. Ibland ingår övernaturliga element. Ibland kommer det märkliga från vetenskap som har fått ta ut svängarna ordentligt..."
Den vanligaste miljön är London - eller åtminstone brittiska imperiet - på drottning Viktorias tid. Men historier med inslag av steampunk kan man hitta lite varstans i världen och under skilda tider. Estetiken är viktig. Bland de utställda böckerna fanns en bok om hur man tillverkar smycken och andra småsaker som steampunkaren kan behöva. Gamla kläder kan man köpa på nätet och nya kläder kan man fixa till. Båda föredragshållarna skriver själva. Karin Waller under pseudonymen Harriet Dumont, och Nene Ormes under eget namn. Steampunklitteraturen översätts ofta inte till svenska. Inte heller är det så vanligt att böckerna kommer ut i pocket. De främmande termerna var många, boktitlar och författarnamn yrde i luften och bilderna på filmduken växlade snabbt. Men jag vill ändå tro att ett och annat fastnade. Kul var det hur som helst. En skulle kanske kunna försöka med Erin Morgenstern, Nattens cirkus? Den är vacker och stillsam och har drag av steampunk.
Föredraget finns HÄR

tisdag 24 november 2015

Tematrio: Anna Karin Elisabeth

Lyrans TEMATRIO: Jag har nyss haft namnsdag och snart har jag det igen. Temat denna vecka blir därför egocentriskt och baseras på mina namn Anna, Karin och Elisabeth. Berätta om tre böcker/texter vars huvudpersoner eller författare heter Anna, Karin eller Elisabeth!
1. Anna Maria Lenngren, Satir och idyll.
En författare att lyfta fram ständigt och jämt och som hela tiden borde finnas tillgänglig i bokhandeln åtminstone i pocket.

Bevars, vilket fläng både ute och innan ...
    hos prästens vad stoj och vad stök!
Ett bud hade kommit, att nådig grevinnan
    tänkt göra ett middagsbesök. 

Pastorskan höll råd med sin dotter Lovisa
om ordning på dukning och fat
hon ville sitt kokvett vördsamlingen visa
Med ståtlig välfägnad och mat.
Nu dammades salen och gamla porträtter
stamfädren förnämst däribland:
matronor med nattyg och snörda korsetter,
och präster med biblar i hand 
Pastorskan påklädde sin långkoft av siden,
herr pastorn sin bästa peruk.
Lovisa sin dräkt, som den framfarna tiden
var årshelg kom endast i bruk.

Del av dikten Grevinnans besök
  


2. Karin Månsdotter, en av Erik XIV:s frillor. Under ett år var hon drottning i Sverige. Paret fick fyra barn. I folkvisan sätts hon i spiketunnan och därefter kommer två vita duvor från himlen och hämtar hennes själ och sedan är de tre.

Och liten Karin tjänte
på unga kungens gård.
Hon lyste som en stjärna
bland alla stjärnor små.

Hon lyste som en stjärna
allt bland de tärnor små.
Och unga kungen talte
till liten Karin så: 

 
"Och hör du, liten Karin!  
Säg, vill du bliva min?  
Grå hästen och gullsadelen,
 dem vill jag giva dig." 

"Grå hästen och gullsadelen  
jag passar inte på.
Giv dem din unga drottning,
låt mig med äran gå!" 
...
Del av folkvisan om Liten Karin


3. Elizabeth Bishop, amerikansk poet och författare från Massachussetts.
Minnet av livet: dikter i urval har just kommit ut på ellerströms förlag.
Hon är en av Colm Toibíns influenser och han har skrivit boken On Elizabeth Bishop som också är alldeles ny.

At six o'clock we were waiting for coffee,
waiting for coffee and the charitable crumb
that was going to be served from a certain balcony
--like kings of old, or like a miracle.
It was still dark. One foot of the sun
steadied itself on a long ripple in the river.

The first ferry of the day had just crossed the river.
It was so cold we hoped that the coffee
would be very hot, seeing that the sun
was not going to warm us; and that the crumb
would be a loaf each, buttered, by a miracle.
At seven a man stepped out on the balcony.

He stood for a minute alone on the balcony
looking over our heads toward the river.
A servant handed him the makings of a miracle,
consisting of one lone cup of coffee
and one roll, which he proceeded to crumb,
his head, so to speak, in the clouds--along with the sun. 


Del av dikten A Miracle for Breakfast


måndag 23 november 2015

Grattis Jessica Schiefauer!

När hundarna kommer av Jessica Shiefauer är en ungdomsbok som skulle lämpa sig i olika diskussionsgrupper och vid föräldramöten. Och det är i högsta grad en bok för vuxna också. Precis som Vi måste tala om Kevin av Lionel Shriver. Det är så hemskt det tragiska som händer av inga egentliga skäl alls. Eller kanske beroende på att någon avviker i någon liten mån. Eller kanske bara råkar vara på fel plats vid fel tillfälle. Maktspråket är till vissa delar subtilt, men makten utövas med fullständig självklarhet. Den första kärleken mellan Isak och Ester skildras ömsint. Även den innehåller en del våld. Isaks lillebror, Anton, däremot upplever en helt annan relation. Han träffar en annan ung man med lysande ögon och bullterrier, men inget namn. Denne namnlöse lockar Isak i en blandning av skräck och fascination. Han har en blixt tatuerad på handen. Det talas om torshammare och ritas hakkors på läroböcker. Den namnlöse representerar spänningen och det farliga i en värld som Isak aldrig mött tidigare. Han känner suget från de mörka djupen. Att det sedan går så långt som det gör har Anton ingen förklaring på.  Men så småningom tar han sitt ansvar och inser också vad den namnlöse "kamraten" går för. Vuxenblivandet blir dyrköpt för både för Anton, Isak och Ester. Allra kostsammast blir det naturligtvis för den som inte fick chansen att bli vuxen. Tre familjer skakas i sina grundvalar av händelserna i När hundarna kommer. Hundarna symboliserar en värld som blivit hotfull; en värld i vilken en behöver kunna försvara sig. 2011 fick författaren Augustpriset för Pojkarna. Och nu var det alltså dags igen! Så välförtjänt!

Ordens makt och berättelsens kraft

KULTURREPORTAGET i P1 idag berättade om Nässjö litteraturfestival 23 - 24 oktober; något som gått mig totalt förbi. Men det var väldigt intressant att ta del av det här reportaget som jag hamnade i bara för att jag alltid lyssnar på P1 när jag måste uppehålla mig i köket. Jag fick bland annat tips om en ny bok av Ola Larsmo som behandlar svenska utvandrare i USA som råkar riktigt illa ut och hamnar i total misär i Swede Hollow. Athena Farrokhzad läste dikter liksom Jenny Wrangborg och reportern Mia Gerdin intervjuade flera deltagare, bl. a. Lotta Lundberg, Kristina Sandberg och Niklas Törnblom. Alla program är gratis. Det här är något att bevaka nästa år. Väldigt ambitiöst av Nässjö!

En smakebit på søndag


Marie på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten inbjuder varje söndag till läsutmaningen En smakebit på söndag. En delar helt enkelt med sig av det en just läser. Men - No spoilers! Fler smakebitar HÄR.

"Han hade mött henne på Gare du Nord. Vidden under glasvalven, rök - och blomlukten som slog emot henne så fort hon steg av tåget, alla ljuden. Och vilan, den otroliga vilan i att få vilan i att få svepas in i ett språk som inte var hennes. Han hade stått där i vimlet, han var lång och ljus och liksom lysande, hon hade hajat till inför det, hajat till inför något förbehållslöst i hans person, i att han stod där rakt upp och ner utan att vare sig förgylla eller förminska sig själv. Är det där allt ni har med er? Och hon hade gripits av en nästan oemotståndlig lust att svara "ja", att låta korgen och den lilla kappsäcken som han nu tog ur hennes hand vara det enda, att låtsas som om de två stora koffertar som modern och Hedda hjälpt henne att packa och sedan polletterat på Lunds central inte fanns..."

från sidan 12 i Marie - Louise av Kerstin Norborg . Norstedts 2015
Marie - Louise är syster till konstnären Carl Fredrik Hill.

lördag 21 november 2015

Julkalenderbloggstafett 2015

Sofie på Sofies bokblogg skriver så här: "Hörni! Jag är supertaggad på julkalenderbloggstafett i år igen! Är det någon av er som är det? Jag har två år i rad anordnat en bloggstafett i december, där olika bloggare får varsin dag att blogga om något specifikt, och så hjälps vi åt att göra en julkalender. "
Gör som jag anmäl dig HÄR!

fredag 20 november 2015

En lyckad debut

"In 2014, The Miniaturist was voted by Waterstones booksellers as their Book of the Year 2014. I was the National Book Awards New Writer of the Year 2014, and their Overall Book of the Year 2014, and the novel was called the Observer's book of the year in their Best of Fiction." And so on. Så skriver författaren Jessie Burton på sin HEMSIDA om debutboken Miniatyrmakaren. Romanen tilldrar sig i Amsterdam 1686. Amsterdam är en relativt liten stad med mycken sjöfart på kolonierna. Alla håller reda på alla. Hyckleriet är utbrett och girigheten lyser alltid igenom även hos prästerskapet. Unga Petronella Oortman har gjort ett förmånligt gifte - ivrigt påhejad av sin mor -  med den charmerande Johannes Brandt, rik och framgångsrik köpman. Men han bär på en mörk hemlighet, som då den uppdagas drabbar alla hårt. Johannes Brandts stränga syster Marin är van att styra och ställa i broderns hus. Hon är lika förtegen hon och Nella får ett styvt arbete med att bildligt talat vädra och släppa in ljus. Hon får ett brutalt uppvaknande och tvingas växa i sin situation. En hemlighetsfull miniatyrmakare, som tycks känna till vad som hänt och händer i familjen, förbryllar och gäckar Nella. Hon har fått ett miniatyrhus i bröllopsgåva av sin make samt pengar till inredning. Dockhuset är en kopia av familjen Brandts hus. Miniatyrmakaren är författarens debutroman. Den innehåller spänning, romantik (med förhinder), tidsanda och lokalfärg. Författaren har omtänksamt försett oss med en ordlista, en lönejämförelse och lista över hushållskostnader. Jag tyckte om Miniatyrmakaren, men kände ibland att författaren lämnade mig i sticket. Det gick för fort och vissa bitar saknas. Men det ska bli intressant att läsa Jessie Burtons nästa bok Belonging. 
Modernista förlag. I översättning av Leif Janzon & Charlotte Hjukström
Kaosutmaning 2015

torsdag 19 november 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven N

 
Så här säger enligt O:

"Idag är det internationella mansdagen och dessutom internationella toalettdagan. Jag fortsätter dock att uppmärksamma kulturella kvinnor. Ny vecka, ny bokstav. Bokstaven är N och frågorna är följande":


Vilken kulturell kvinna på N har följt dig länge?
Hedvig Charlotta Nordenflycht , herdinnan i Norden, Sveriges första feminist. Hon var en av 1700 - talets främsta författare och när maken dog kunde hon försörja sig på sitt skrivande. HCN:s mest kända dikt är kanske Över en hyacint. Hennes stora kärlek var Johan Fischerström som stod Gustav III nära. Efter HCN:s död gav Fischerström ut hennes Utvalda arbeten.

Vilken kvinna med för- eller efternamn på N, som är en stor favorit, men får på tok för lite uppmärksamhet?
Nuala O'Faolain, irländsk journalist och författare, som bl. a. skrev två självbiografiska böcker Är du nå´n? och Nästan framme samt romanen Drömmen om dig innan hon dog i cancer 2008. Hon väckte stort uppseende genom att låta sig intervjuas i radio om sin diagnos och sitt beslut att avböja behandling

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på N vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Då väljer jag två, nämligen Ada Nilsson och Nanna Svartz som tillsammans räddade livet på Alexandra Kollontaj när hon fick en hjärnblödning. Ada Nilsson var läkare och förgrundsgestalt i kvinnorörelsen. Hon höll också en litterär salong som bl. a. besöktes av Karin Boye. Nanna Schwartz var också läkare. Föräldrarna fick flytta från Västerås till Stockholm för att dottern skulle få ta studenten.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på N har du ännu inte utforskat?
Den judiska författaren Nelly Sachs fick  Nobelpriset i litteratur 1966 med motiveringen "för hennes framstående lyriska och dramatiska diktning, som med gripande styrka tolkar Israels öde." Selma Lagerlöf hjälpte henne till Sverige och såg till att hon fick en skrivmaskin. I Tyskland hade hon fått sina tidiga verk brända. Nelly Sachs är en av de tre begåvade, kreativa och inspärrade kvinnorna i Karin Johannissons nya bok Den sårade divan. Jag har läst en och annan dikt, men Nelly Sachs förtjänar mer uppmärksamhet än så

onsdag 18 november 2015

Glimrande!

2012 fick Göran Rosenberg Augustpriset i skönlitterära klassen för Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz. Då var även Sång till den storm som ska komma av Peter Fröberg Idling nominerad. Jag tycker ofta synd om augustprisjuryn. Att behöva välja bort en så otroligt bra bok som Fröberg Idlings kan inte ha varit lätt. Man skulle kunna kalla det en politisk thriller. En fantasi är undertiteln. Sång till den storm som ska komma är också ett strålande exempel på hur skönlitteraturen kan gestalta och sprida kunskap om historiska skeenden. Politik  är snårigt, men serverat på ett sådan sätt som i Sång till den storm som ska komma kan även den den mest indifferente bli intresserad. Romanen är indelad i tre avdelningar; Sar, Sary och Somaly - efter de tre huvudpersonerna. Året är 1955 på sensommaren. Kambodja har just blivit självständigt och det ska hållas demokratiska val. Sar (sedermera Pol Pot) representerar oppositionen, Sary prins Sihanouk och den sittande kungamakten och Somaly är den vackra kvinnan som båda är intresserade av. Prins Sihanouk avskyr amerikaner och kommunister. Sar och Sary är utbildade i Paris medan Somaly, visserligen både prinsessa och skönhetsdrottning, inte hade råd att fortsätta sina studier. Alla bedriver dubbelspel i mer eller mindre omfattning. Fransmännens inflytande har varit och är på gott och ont. Vietnameser och kineser har också intressen i landet. Analfabetismen är stor och mycket skiljer stads- och landsbefolkning. Stormen som ska komma är de röda khmerernas folkmord tjugo år senare. En liten fingervisning är Sars utbrott mot Somaly i slutet av boken.
Jag tycker mycket om Fröberg Idlings språk och har strukit under mängder av underbara formuleringar. Miljön beskrivs på ett fantastiskt sätt; liljor, lotus, regn, fuktig hetta, småödlor i taket, kackerlackor, cykeldroskor, oxkärror, risfält, den brännande bländande solen som sitter på himlen, dofter, färger och ljud. Tiden och levnadssättet påminner om engelsmännens koloniala liv i Indien. Jag tänker att Sång till den storm som ska komma hade blivit en lysande film. Under läsningen associerar jag till Människans lott av André Malraux och Vilda svanar: tre döttrar av Kina av Jung Chang. Samma förbenade, enögda trosvisshet som bokstavligen och bildligen maler ner människor i massor. 
En fantastisk debut, helt enkelt!

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg, Albert Bonniers Förlag. - See more at: http://www.augustpriset.se/nyheter/2012-ars-augustpristagare-utsedda#sthash.1lmap0LW.dpuf

måndag 16 november 2015

Tematrio - Verklighetsflykt

LYRAN anbefaller idag lite välbehövlig verklighetsflykt. Jag lånar hennes underbara (lånade) bild och gör som damen - går in i garderoben tillsammans med
1. Röden, Nöken, Farbrornallen, Stenkulan, den deprimerade Bisamråttan  och alla de andra i Barnhans land som ligger på andra sidan syrenhäcken. Bisamråttan känner sig så ensam men kan inte flytta ihop med Stenkulan för hon är för kall. Röden undervisar sina motsträviga elever i Kartongskolan och för djupsinniga diskussioner med Farbrornallen. Vems lilla mössa flyger av Barbro Lindgren.
2. Sagan om prinsessan Kaguya. En film av Isao Takanata efter en av Japans mest populära folksagor. En skogshuggare hittar en dag en liten flicka i en bambustam. Han tar hem henne och hon växer upp till en vacker ung flicka som även tilldrar sig kejsarens uppmärksamhet. Men, flickan bär på en hemlighet...
3. Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami. Författaren skapar världar i världen där en kan försvinna. Ja, en har inget val. Toru Okada har blivit av med både katt och fru. Han får anonyma sexsamtal och det visar sig att han har en märklig men glad grannflicka. Hela hans välordnade tillvaro slås i spillor. Allt är kaos och Toru Okada slår läger i en uttorkad brunn

En smakebit på søndag

 " På trappan till sin nyblivne makes hus lyfter och släpper Nella Oortman
portklappens delfin, skyggar inför bultandet från den. Ingen öppnar, fastän hon är väntad. Klockslaget är det avtalade, korrespondensen har utväxlats; hennes mors brevpapper så tunna, så tunna jämfört med Brandts dyrbara veläng. Nej, tänker hon, det här var inte det bästa av välkomnanden, särskilt med tanke på den korta vigselakten månaden innan - inga girlandger, ingen trolovningsbägare, ingen äkta säng. Nella ställer ned sin lilla väska samt fågelburen på översta trappsteget. Hon vet, att hon måste försköna det här huset senare, låta det bli hennes hem när hon väl har hittat vägen upp, till ett rum, ett skrivbord..."

Petronella Oortmans dockskåp, Rijksmuseum
Från sidan 17 i Miniatyrmakaren av Jessie Burton. Vi är i Amsterdam på 1600 - talet. Brandt är den frånvarande nyblivne maken. I översättning av Leif Janzon & Charlotte Hjukström Modernista. Om jag förstår saken rätt finns en viss verklighetsbakgrund.
Mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten utmanar oss varje söndag att dela med oss av det vi just läser. En enda regel: No spoilers!
Fler smakebitar HÄR 

lördag 14 november 2015

Aspenströmpriset 2015

Bilden är lånad
Författaren, poeten och översättaren Marie Lundquist fick 2015 års Aspenströmpris
Prismotiveringen lyder: ”Marie Lundquists poesi och lyriska prosa gestaltar i drömartade scener, med språkets både precisa och mångfacetterade bilder, ett ständigt pågående existentiellt drama."
Så här står det på Aspenströmsällskapets hemsida:
Priset delas ut varje år på Werner Aspenströms födelsedag, den 13 november. Det instiftades 2005, på initiativ av Ann-Marie och Per Sennerfeldt, och består av en stickad ”röd molntröja” med blixtlås efter en modell som bars av Aspenström själv på 1950-talet...
Tröjan togs fram av Celia B. Dackenberg och finns beskriven i hennes bok Ylle och bläck: Essäer om poetkoftor och annat författarylle (2001). Den stickas av Gunbritt Bengtsson, Ängelsberg Foto: Olle Holm.

En bihustru är en hustru som ryms i en liten
och bastant väska. En bihustru kan matas med 
sprit, gärna matskedsvis. En furstlig man
kan ibland umgås med sin bihustru såsom med
en utvald. Efter en längre tids diet kommer
hon att föda honom en son. En knivkastare. 

Ett smakprov ur diktsamlingen Jag går runt och samlar in min trädgård för natten. Bonnier Alba 1992

fredag 13 november 2015

1. Läs en novell av en fransk författare

Om man ska läsa en fransk novell passar det väl bra att läsa något av en av mästarna inom den  franska novellkonsten, nämligen Guy de Maupassant (1850 - 1893). Som ung läste jag mycket av honom och jag tror att Fettpärlan ingick som kurslitteratur vid något tillfälle. Nu har jag läst Novellix - novellen Pauls flicka. Och, ja, jag började läsa på tåget. Unge herr Paul är en vek och rik man, som  förälskat sig i en hjärtlös flicka av tvivelaktig härkomst. Madeleine är däremot inte så djupt engagerad. Hon beskrivs som dum , mager och ondsint och " han hade fallit i hennes armar som i en smutsig grop". Kvinnorna i Pauls flicka beskrivs generellt som ett elakt släkte, lika dumma som vulgära. Det är fest, det är månsken på floden, det är romantik i luften. Eller kanske snarare erotik. Paul är förtvivlad. De har gått på festen eftersom Madeleine ville det och nu har Madeleine övergivit honom för sina väninnor. De har haft ett gräl om hennes lesbiska vänner. Paul irrar nu omkring i skogen och söker efter henne. Och när han finner henne och uppdagar hur det förhåller sig vet hans förtvivlan inga gränser. Feststämningen och den vackra natten står i bjärt kontrast till Pauls själsliga kval. Maupassant beskriver den vulgära cancanfesten och människorna som deltar i den i naturalistiska termer. Han berättar mycket på dessa få sidor och skapar en stämning av backanal och vacker natt å ena sidan och skräck och förtvivlan som gränsar till vansinne å andra sidan.

torsdag 12 november 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven M


enligt O:
Ny vecka, ny bokstav och faktiskt en ny fråga som inte dykt upp föregående veckor. Lite förnyelse behöver vi allt. Bokstaven är M och frågorna är följande:

Vilken kulturell kvinna på M har följt dig länge?
Merete Mazzarella, författare och professor i litteraturvetenskap, har jag följt väldigt länge. Jag har läst alla hennes böcker och många av hennes artiklar och recensioner. Hon har en avundsvärd förmåga  att hitta de rätta orden; hon har en drastisk humor och en hälsosam distans till sig själv. Och så är hon så otroligt kunnig.

Vilken kvinna med för- eller efternamn på M, som är en stor favorit, men får på tok för lite uppmärksamhet? 
Elsa Morante, (1912 - 1985) italiensk författare, som gjort sig mest känd med den moderna klassikern Historien, som utspelar sig 1941 - 47 i Rom. Huvudperson är en fattig, halvjudisk änka med två söner. Den ene blir under en tid fascist och den yngre är resultatet av en tysk soldats våldtäkt. Elsa Morante var gift med författaren Alberto Moravia.
"Historien", säger Elsa Morante är en skandal som har varat i 10 000 år".

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på M vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Martha Nussbaum, amerikansk filosof vars namn en ofta stöter på. Hon hävdar att varje människa (inbegripet kvinnor i tredje världen) har rätt till sitt eget livsprojekt. Martha Nussbaum arbetar internationellt med FN - projekt för att förbättra kvinnors och barns ställning i utvecklingsländerna. Läs mer HÄR

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på M har du ännu inte utforskat?
Melina Marchetta, lärare och författare från Sydney. Jag har inte läst varken Franscesca eller Jellicoe Road, men när jag läst andras bloggar har jag förstått att det är väldigt bra ungdomsböcker

onsdag 11 november 2015

Fantasyns grå eminens

Han sju ockulta thrillers  beundrades av författare som CS Lewis och RS Tolkien. Hans fängslande föreläsningar lockade åhörare som Dorothy Sayers, Dylan Thomas och Wystan Auden. Han saknade akademisk utbildning men var litterärt spränglärd och drevs av en omätlig kärlek till litteraturen. Hans stora lycka var när han blev anställd på Oxford University Press. Han hade bland annat ansvar för serierna World Classics och Oxford Standard Authors. På grund av personalbrist fick han också hoppa in som föreläsare i Oxford trots att han saknade den formella kompetensen. Ingen som hörde honom glömde det någonsin. Själv skrev han poesi av det mera oläsliga slaget. Däremot är lär hans romaner vara läsvärda än idag och bjuder på många träffsäkra iakttagelser. Hans närsynthet kan ha bidragit till att han tyckte sig leva i ett annat universum som styrdes av hemliga regler. Allt kunde när som helst förvandlas till något annat. Läs mer om Charles Williams (1886 - 1945) i dagens spännande understreckare Spränglärd mystiker föregrep fantasy skriven av Kristoffer Leandoer. Jag blev väldigt nyfiken på Charles Williams. I min kundvagn ligger nu The Place of the Lion, trots att den kan läsas på Project Gutenberg Australia!

tisdag 10 november 2015

Hjärtat sviker utan förvarning

"... När hon började gå ner i vikt hade hennes syster sagt: Mig gör det inget; ju mindre av henne, desto bättre, sa hon. Det var först när Morna fick hårväxt - fint dun i ansiktet, i svanken  - som Lola började klaga. Gränsen går vid hår, sa hon. Det här är ett flickrum, inte en hundgård..."
En förfärlig novell om anorexi - och syskonskap för den delen - i Hilary Mantels novellsamling Mordet på Margaret Thatcher. Den är grym liksom flera andra av novellerna i Mantels senaste bok. Jag är inte riktigt klar med den än. Man anar ugglor i familjen och jag tycker att föräldrarna kanske kunde agerat tidigare och mera kraftfullt. Jag hade velat ha novellen placerad i tid, men jag hittar inga tidsmarkörer. Nu prickar jag av nr 37 Läs en novell av en författare som du tidigare bara läst roman/er av i Läsutmaningen Läs en novell hos UGGLAN & BOKEN

måndag 9 november 2015

Livets längsta relation

LYRANS TEMATRIO - SYSKON
Berätta om tre böcker som handlar om syskon.

Jag har en syskontrio i alldeles färskt minne, nämligen
1. BLODSBUNDEN av Augustin Erba. Pojken som berättar är tio år när hans egyptiske, koleriske far dör. Mamma, som är prinsessa, sitter mestadels instängd med sin migrän. Förortsmiljön i Fisksätra är inte så rolig och vi ska inte tala om den plågsamma skolgången i Franska skolan. Och ändå präglas berättelsen av humor och värme. Pojkens kärlek till modern är orubblig.
2. STORE BROR av Lionel Shriver handlar om syskonen Pandora och Edison. De har inte setts på ett antal år, men nu ska Edison komma och hälsa på systern och hennes familj. Ingen är beredd på den koloss som stiger av planet. Edison, som är jazzmusiker, lever i sin egen skenvärld av fantastiska gig. När chocken lagt sig beslutar sig Pandora för att ta itu med Edisons problem. Det blir turbulens i familjen och Pandora får mycket bekymmer för sin bror, sin store storebror. Som vanligt ställer författaren ett antal frågor till läsaren och diskussionsämnena är många.
3. FLICKAN SOM VANDRADE I ÖKNEN av den libanesiska författaren Vénus Khoury - Ghata handlar om ett par flickor som är halvsyskon. Den äldre, Mathilde, tar hand om sin lillasyster, Zorah, som tackar med att stjäla Mathildes man när hon blivit ung kvinna. (Å andra sidan har Mathilde slagit ihjäl hennes ekorre en gång.) Nu bor de i var sitt hus och träffar inte varandra. Till byn kommer en kvinna som också beundrar Mathildes döde man, den store författaren. Hon glömmer sitt litterära uppsåt för en annan uppgift.

Obs! Titlarna är klickbara!

Förlåt, Dina och Dorinda! Glömde Det blåser på månen!

En smakebit på søndag

Marie på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten uppmanar oss varje söndag att dela med oss av det vi just läser. En enda regeln: No spoilers!

"Och sedan har jag sagt upp mig på jobbet också", sa hon (Pip, dottern) när de hade ätit middag och det inte fanns mycket vin kvar. "Bra gjort", sa modern. "Det lät inte som om det där jobbet låg i nivå med din begåvning."
"Mamma, jag har ingen begåvning. Min hjärna duger ingenting till. Jag har inga pengar. Och ingenstans att bo nu heller." - "Du kan alltid bo hos mig." - "Ska vi försöka vara realistiska." - "Du kan få tillbaka sovverandan om du vill. Du älskar ju sovverandan." Pip hällde upp den sista vinslatten. Moralisk risk tillät henne att helt enkelt ignorera vad modern sa när hon kände för det. "Så då har jag tänkt så här", sa hon. "Två alternativ. Ett: du hjälper mig att få tag på min andra förälder så att jag kan försöka pressa honom på lite pengar. Nummer två är att jag funderar på att åka till Sydamerika ett tag. Om du vill att jag ska bli kvar här, måste du hjälpa mig att få tag i den försvunne föräldern."

s. 80 i Renhet av Jonathan Franzen. 
Fler smakebitar HÄR

lördag 7 november 2015

Mera Augustin Erba

 
2002 kom boken Uppdrag: pappa där ett antal pappor berättar om sina erfarenheter av att ha barn. En pappa som går in för sitt faderskap på ett speciellt sätt är Augustin Erba. Han slåss för sin rätt att vara pappa: Kampen för lika villkor, Kampen mot kvinnorna, Kampen mot männen, Kampen mot systemet, Kampen mot mig själv och Kampen för livet. Augustin Erbas speciella uppväxt, förhållandet till den av migrän plågade modern och den våldsamme fadern som dden skildras i Blodsbunden, gör sig påmind hela tiden. 
I Uppdrag: familj heter, som kom ut 2004, har Augustin Erbas inlägg Att leka med små barn. Far och son upptäcker varandra. Augustin Erba är helt överväldigad av kärleken till barnet. Han minns sin egen barndom och är rädd att han ska tappa tålamodet med den lille Erik. Han är rädd att få hjärtinfarkt och lämna sonen faderlös. 
Kära mamma heter Augustin Erbas bidrag i boken Mor, mamma, morsan, 2012. Det är ett oändligt sorgset brev ställt till den mamma han inte kan låta bli att älska. Han uttrycker sin stora sorg över att hans barn inte träffat sin farmor mer än tre gånger i korta stunder trots att de bor nära varandra.

fredag 6 november 2015

En bok att tycka mycket om


Det blev som jag trodde. Jag tyckte mycket om Blodsbunden av Augustin Erba; en roman på självbiografisk grund. Det är en rörande skildring av en uppväxt i Fisksätra i en lika ovanlig som dysfunktionell familj. Modern är ättling i rakt nedstigande led till kejsaren Frans Josef av Österrike. Fadern är biokemist ifrån Egypten. Modern är katolik och fadern kopt. Ingen känner familjen eller vet något om deras bakgrund. Amadeus, äldste sonen, berättar. Han tvingas tidigt ta ett stort ansvar för två yngre syskon. Och när fadern dör är det han som sköter begravning och bouppteckning. Fadern hade ett våldsamt temperament. Den enda gången han ägnade sonen någon uppmärksamhet var när han gav honom matematiska problem att lösa och örfilade upp honom ordentligt när han misslyckades. Modern led ständigt av migrän och stängde in sig på sitt rum med kalla, våta handdukar på pannan. Den enda som lyser upp av att se Amadeus är hans älskade mormor. Schäfern Felix betyder också mycket för barnen som aldrig får några kramar eller andra ömhetsbetygelser av sina föräldrar. Amadeus placeras i Franska skolan och blir snart slagpåse åt alla. Amadeus ger inte igen. Och lärarna ser åt ett annat håll. Men Amadeus har lärt sig tidigt att det finns hjälp av olika slag att hämta i böcker. Nu läser han på i Sunzi, Om krigskonsten och inväntar lämpligt tillfälle att oskadliggöra sin värsta plågoande. (En njuter när han lyckas.) Blodsbunden berättas på två tidsplan; ett under uppväxten och ett där Amadeus som vuxen brottas med sin egen rädsla att bli pappa. Tänk, om han blir våldsam som fadern? Det hela berättas stillsamt och med svart humor. Och då och då blir en överrumplad av en mening som bränner som eld och får ögonen att tåras. Amadeus försjunker aldrig i någon självömkan hur eländiga omständigheterna än är. Samhällskritiken ingår organiskt i själva berättelsen. Barnens utsatthet är lika upprörande som deras lojalitet med föräldrarna är häpnadsväckande. Blodsbunden borde ha nominerats till Augustpriset! Läs den!
Albert Bonniers förlag.
Kaosutmaning 2015