lördag 31 oktober 2015

Alla helgons dag

All Saints av Fra Angelico
Vinterorgel

Ditt tempel är mörkt och lågt är dess valv, 
Allhelgonadag! 
Där slocknar sommarens hymn som ett skalv 
av klämtande slag. 
Sin mantel river den svarta sky, 
och lundarnas bleknade trasor fly, 
och natten mässar om allt som är dött, 
allt hö, allt kött. 

Läs resten av Karlfeldts dikt HÄR 
 
Höstens dagar 
 
Höstens dagar äro genomskinliga
och målade på skogens gyllne grund...
Höstens dagar le åt hela världen. 
Det är så skönt att somna utan önskan,
mätt på blommorna och trött på grönskan, 
med vinets röda krans vid huvudgärden... 
Höstens dag har ingen längtan mer,
dess fingrar äro obevekligt kalla,
i sina drömmar överallt den ser,
hur vita flingor oupphörligt falla... 

Edith Södergran


Höstvisa

Det glimmar i guld och klaraste rött,
det prasslar så sakta i parken,
ty hösten är kommen, och almar och lönn
de fälla nu bladen till marken:
"Så fall, våra blad , fall mjukt och lätt!
Vi väva ett täcke så varmt och så tätt,
vi väva ett täcke åt marken.

Se vintern är nära, och vädret är grått,
nu måste vi värma och lysa!
Vi väva ett täcke så varmt och så gott,
att blombarnen icke må frysa.
Sov gott alla blombarn, sov gott, sov sött,
vi väva ett täcke i gyllene rött,
vi väva ett täcke åt marken."

Elsa Beskow

fredag 30 oktober 2015

Pappas flicka

Av alla Leo Tostojs tretton barn var Masja favoriten. Det vill säga faderns favorit. Modern intog en mycket kylig hållning till sitt sjätte barn, Masja. De är ju faktiskt rivaler om faderns uppmärksamhet. Carola Hansson har nu fullbordat sin triptyk om familjen Tolstoj med romanen om Masja som borde ha sin bild i mitten liksom jungfru Maria i kyrkliga triptyker. Den första romanen i trilogin handlar om sonen Andrej och har samma titel. Den andra delen handlar om en sonson och har titeln Med ett namn som mitt. Masja är en tjock roman full av liv och oro. Både inom familjen och i hela landet. Makarna Tostoj har ett mycket stormigt äktenskap. Barnen bävar för deras ständiga gräl. Släktingar, skyddslingar, lärjungar och många andra människor vandrar ut och in i huset och gör att hushållet för det mesta är omfattande. Familjen Tolstoj reser omkring och hälsar på andra släktingar, åker på hälsokurer och mellan sina övriga ägor. Masja vistas till exempel på sanatorium i Schweiz en tid. Masja betraktas som ful och klok; vacker på insidan enligt fadern. Trots det har hon en rad friare, som dock avfärdas av fadern och någon gång av moderna. Faderns kärlek är tyrannisk och mycket patriarkalisk. Till slut gifter sig Masja i alla fall med den vänlige Kolja, som först efter en tid blir godkänd. Graviditeterna avlöser varandra, men slutar alltid i spontan abort eller födseln av fullgångna, men döda barn. Sorgen är förödande, men fadern säger att hon växer andligen. Romanen säger något om hur det var att vara kvinna i den här familjen och i den här tiden. Sönerna gör av med massor av pengar och får gifta sig med vem de vill. Ett förtida arvskifte ställer till mycken split i familjen. Här finns ju också den sluge golddiggern och lärjungen Tjertkov som förväntar sig att få hantera Tolstojs verk. Familjen är religiös, men antiklerikal. Masja arbetar för de fattiga bönderna liksom fadern, som använder sin förmögenhet i det arbetet. Masja besöker sjuka och inrättar bl. a. en byskola som blir en succé. Som vanligt när Carola Hansson skriver något är språket kristallklart och vackert. Hon är väl förtrogen med sitt ämne och förmår blåsa liv i sina karaktärer och jag får en stark närvarokänsla. Masja ser med oförvillad blick på sin far, men älskar honom villkorslöst. Carola Hansson glorifierar inte heller någon. Den som trots sin maktposition får stå tillbaka är Sonja, Tolstojs hustru. I Masja framstår hon  som en negativ kraft som alla går vändor omkring. Jag önskar mig en roman om Sofia Andrejevna Tolstoj, kallad Sonja, skriven av Carola Hansson. 

torsdag 29 oktober 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven K

enligt O 
har nu kommit fram till bokstaven K i sin läsutmaning Kvinnoalfabetet 
1. Nämn en favoritförfattare vars för- eller efternamn börjar på K.
Det får bli Kate Atkinson vars förra bok Liv efter liv var rent mästerlig. Nu väntar jag bara på fortsättningen som har originaltiteln God in ruins
2. Det finns ju annan kultur är böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på K vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Kate McGarrigle, (1941 - 2010) är en kanadensisk singer/songwriter som uppträdde och gav ut skivor tillsammans med sin syster, Anna McGarrigle. Under en tid var hon gift med Loudon Wainwright III och i det äktenskapet föddes barnen Martha och Rufus Wainwright (en favorit) som också kommit att ägna sig åt musiken.
3.Berätta om en kvinna med för - eller efternamn på K som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Julia Kristeva föddes 1946 i Bulgarien, men kom att leva och verka i Paris som linguist, strukturalist och författare. Hon var den som 1969 gav upphov till termen intertextualiet, som enkelt uttryckt betyder att texter kan stå i dialog med varandra. Hon ägnade sig i sitt arbete åt närläsning av sådana författare som Proust, Colette och Duras. Hennes essä Stabat mater handlar om jungfru Maria i konsten. Den står i min hylla till större delen oläst. Skämskudden fram!
4. Vilken kvinna med för - eller efternamn som börjar på K är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?
I min bokhylla står två romaner med titlarna Illusionerna (1836) och Torparen och hans omgivning (1843). Författare: Sophie von Knorring (1797 - 1848). Hon hade en skarp blick för människor och skrev fina porträtt av unga flickor. Illusionerna innehåller elaka porträtt av societeten i Stockholm så som hon upplevde den. Där träffade hon bland andra Madame de Staël som hon hon också tog intryck av. Torparboken är en folklivsskildring i Almqvists anda. Hon var en av realismens banbrytare.


onsdag 28 oktober 2015

Syskonnovell

I Ugglan & Bokens utmaning Läs en novell har jag nu kommit till punkt 28. Läs en novell som handlar om syskon. Eftersom jag ganska ofta åker tåg och dessa tåg ofta är försenade försöker jag alltid ha med mig en novellsamling. Dagens novell Rakels stege av Johanna Nilsson finns i en ny novellsamling ifrån förlaget Libris med titeln Och Gud skapade människan. Noveller inspirerade av Bibelns berättelser. Rakels stege handlar om Rakel och Lea och deras kärlek till Jakob. Ett verkligt triangeldrama.Fadern, Laban,  var en slug man som visste att skaffa sig arbetskraft på ett osympatiskt sätt. Jakob fick tjäna länge för Rakel, det vet vi ifrån 1 Mosebok 29:25 - 29. Enligt Laban gjorde han inget fel. Det passade sig inte att den yngsta dottern gifte sig först. Det komplicerade förhållandet mellan systrarna blev ännu mera ansträngt när Lea födde det ena barnet efter det andra medan det dröjde innan Rakel blev mor. Leas barn avgudade dessutom sin moster. Lea är obetydlig och ful. Rakel är vacker och älskad av alla - även Lea. Jakob älskar Rakel. Arvingar har han gott om. Lea vidgår att hon är avundsjuk och svartsjuk och ibland önskat livet av Rakel. Det gnager på hennes samvetet. En kvinna hade inte så mycket att välja på vid den här tiden och makten tillhör ju männen. Leas berättelse grep mig. Hon som aldrig blev vald och alltid var nummer två. 
Andra författare som jag vill läsa i den här antologin är: Majgull Axelsson, Göran Greider, Maria Küchen, Lotta Lundberg, Vibeke Olsson och Elisabeth Rynell


tisdag 27 oktober 2015

Deckaren i Norden

Docent Kerstin Bergman från Lunds Universitet talade idag om Det nordiska deckarundret på biblioteket i Simrishamn. Hon började med den svenska deckarens utveckling alltifrån Prins Pierres Stockholmsdetektiven, som kom ut 1893, till dagens enormt stora deckarutgivning som är den dominerande fiktionsgenren i västvärlden. Det som kallas det nordiska deckarundret utgörs till 80% av svenska deckare, säger Kerstin Bergman. Hon talar om Stieg Larsson - effekten och menar att även Henning Mankell betytt mycket utanför Sveriges gränser. Kerstin Bergman menar att framgångarna beror på till exempel naturskildringen, samhällskritiken, jämställdheten, de starka kvinnorna, den realistiska samtidsskildringen och de angloamerikanska genreinfluenserna. 60 -talet betydde genomslag för det hårdkokta och politiken (vänsterorientering) som i Sjöwall/Wahlöös tio deckare. Poliserna arbetade i team och man hade en psykologisk syn på brottslingen. Senare inträdde en individualisering 2000- talet var de kvinnliga författarnas. Då kom till exempel Helen Tursten, Anna Jansson, Carin Gerhardsen och Kristina Ohlsson. Kristina Bergman påpekar också att de kvinnliga deckarförfattarna kallas deckardrottningar i klump, medan manliga deckarförfattare omnämns individuellt. Och så är det ju. De utmärkta danska serierna som skrivs direkt för TV omnämns liksom att Sverige i stället gör filmatiseringar. En ny trend är inblandningen av spökerier och skräck (Theorin); fantasy (Kallentoft och Åsa Larsson) och chick lit (Denise Rudberg). Nytt är också europeiseringen som hos Arne Dahl (Viskleken m.fl.) och Henning Mankell (Den orolige mannen). Det var väldigt intressant att få deckargenren systematiserad och ordnad för sig. Naturligtvis fick vi veta mycket om deckarna i det övriga Norden också och om hur de olika ländernas speciella förhållanden och historia kan förklara vad deras kriminallitteratur fokuserar på.  
Se mer på CrimeGarden. Din guide i deckardjungeln.

måndag 26 oktober 2015

Colm Tóibín live

För en tid sedan skrev jag om Nora Webster av den irländske författaren Colm Tóibín. Ikväll har jag lyssnat till ett mycket intressant samtal mellan Ola Larsmo och Colm Tóibín på Malmö Internationella scen. Översättaren Erik Andersson läste högt ur Nora Webster. En nyhet för mig var att boken till dels är självbiografisk. Författaren förklarar visserligen  att han inte är med i boken, men lite senare berättar han att liksom barnen i boken miste sin far i unga år (liksom han själv) och att en av pojkarna stammar (liksom han själv). En familj kan aldrig bli densamma igen efter att ha förlorat en medlem. Alla vardagliga göromål blir annorlunda med sorgen som en underström i tillvaron. Under de tre år boken omspänner erövrar Nora Webster steg för steg en frihet hon aldrig haft tidigare. Nora Webster tog lång tid att skriva. Han började 2002 och därefter skrev han ett par böcker under tiden medan  Nora Webster fanns med i bakgrunden. Nora Webster är en mycket irländsk roman till skillnad från till exempel Brooklyn och Mästaren. Colm Tóibín har lärt sig mycket, bland annat om hur en författare avslutar en roman, av Thomas Mann och Huset Buddenbrook. Ett annat stort namn han nämner i sammanhanget är Ingmar Bergman och Fanny och Alexander. Colm Tóibín lyssnade uppmärksamt på frågorna och svarade beredvilligt. Han förklarade att han utåt är en skrattande människa men är en annan på insidan.
Därefter signerade han tålmodigt,

söndag 25 oktober 2015

En smakebit på søndag

Mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten bjuder varje söndag in oss att dela det i just läser med varandra. Det finns bara en enda regel: No spoilers! HÄR finns flera smakebitar!

"Här lyfter hon (Tanja) blicken och spänner ögonen i Masja. "Men varför i all sin dar ser du så olycklig ut?" undrar hon. "Har jag kanske inte rätt? Borde vi inte sluta leka bönder på det där idiotiska viset" - fast för resten, far hon ut i
plötsligt vredesmod, är allting här på Jasnaja  henne motbjudande. Modern är så fruktansvärt enerverande nu när hon är sjuk och envisas med att spå Gud och hela världen i kort, hennes oro kan ju driva vem som helst till vansinne. Och så alla andra hemska utbrott, alla elakheter och spydigheter som ständigt förpestar luften i detta hus. För att inte tala om alla främlingar! Denna ständiga ström av okända besökare! Ja, dem, fräser Tanja, hatar hon mer än allt annat! Inte bara för att de är så ohövliga och ställer till med en massa extra besvär utan att någonsin ge tjänarna ens en kopek i dricks. Utan också - och framför allt! - för att de tycker sig äga fadern. "Herregud Masja", nästan skriker hon, "vi får ju nästan aldrig träffa papá ensamma nu för tiden!" Det sista kan Masja för all del hålla med om. "Men hans lärjungar är intressanta att lyssna på," säger hon spakt"
s. 144 - 145 i Masja av Augustprisnominerade Carola Hansson.
Inte lätt att vara barn till en stor samhällsförbättrare, författare och profet som Leo Tolstoj. Ännu värre förmodligen att vara hans hustru.

lördag 24 oktober 2015

Så snabbt det gick!

När det väl satte igång gick tiden så snabbt att man inte visste ordet av förrän hela festen var slut. Jag talar förstås om Bokens dag i Hässleholm. Författarna kom och var på gott humör och bjöd frikostigt på sig själva. Brunchen var välbesökt till bristningsgränsen och Karolina Ramqvist så intressant att lyssna på. Skånska Dagbladets kulturchef och universitetslektor Immi Lundin hade inga svårigheter med frågorna. Paret Ahndoril berättade om sitt gemensamma projekt med hus, hem, barn och skrivande. De avslöjade att Joona Linna sitter på Kumla och att de inte vet om protagonisten i den nya boken
Playground, löjtnant Jasmin Pascal - Anderson, kommer att dyka upp igen. Men det kommer kriminalkommissarien vid Rikskriminalpolisen i Stockholm, "den långe och tystlåtne finlandssvensken som ser och registrerar allt", definitivt att göra. Att Marie Fredriksson är svårintervjuad var allt Helena von Zweigbergk visste när de två möttes för första gången. Men efter några minuter hade hon i alla fall lovat att skriva biografin. Marie Fredriksson ville verkligen berätta om det förfärliga hon varit med om och om den stora tacksamheten över att fortfarande vara vid liv. Såväl sången som språket har återvänt. Björn Ranelid var i sitt esse och märkbart road att vara delaktig i hanteringen av de unga skrivarnas alster. Han och Karolina Ramqvist utbytte erfarenheter av skrivprocessen. De är ju helt olika som författare och Björn Ranelid hade en lång startsträcka innan han kom igång med sitt författande medan Karolina Ramqvist lyckades på en gång. Snart - ganska snart - påbörjas planeringen av Bokens dag 2016...

fredag 23 oktober 2015

Imorgon är en annan dag

Skånska Dagbladets deckarfrälsta kulturchef Gunilla Wedding, som sitter med i Svenska Deckarakademien och Immi Lundin, som är universitetslektor i journalistik vid Institutionen för kommunikation och medier samtalar med Karolina Ramqvist under författarbrunchen. Publiken förväntas också delta.

torsdag 22 oktober 2015

Kvinnoalfabetet - bokstaven J


enligt O:
Dags idag för bokstaven J. Fyra frågor som vanligt. Fler kulturella kvinnor åt folket!
1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på J.  
2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på J vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare? 
3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på J som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar. 
4. Vilken kvinna med för- eller efternamn på J är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?

1. Josefine Klougart, 
länken leder till Elisabeth Hjorths lyriska recension av En av oss sover, Josefine Klougarts första roman på svenska. JK född 1985, uppvuxen i Mols på Jylland, men bor nu i Köpenhamn. 2008 - 2010 gick hon Forfatterskolen. En av oss sover är en otroligt fin roman, sparsmakad och ytterst njutbar. Två gången har JK varit nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. 

2. Jessica Lange, mångsidiga amerikansk skådespelare som fått många priser för sina rolltolkningar. Hon har bl. a. spelat med i Tootsie, Postmannen ringer alltid två gånger, Grey Gardens, American Horror Story

3. Helga Johansson, mera känd som Moa Martinson. Hon hade mycket att kämpa mot och med i livet, men lyckades trots det med ett delvis självbiografiskt författarskap som fortfarande känns fräscht. Ebba Witt Brattströms biografi Moa Martinson: Skrift och drift i trettiotalet ger ett intressant porträtt av Moa Martinson och hennes verk.

4. Judith Butler, amerikansk professor i retorik och litteraturvetenskap, filosof och feminist, vars teorier är ganska extrema. Hon är s. k. konstruktivist, det vill säga att hon anser att genus är något konstruerat till skillnad från särartsfeministerna. Nina Björk skriver om henne i Under det rosa täcket. Jag skulle tycka att det vore intressant att på allvar försöka tränga in i hennes tankevärld.

onsdag 21 oktober 2015

Danskt stjärnskott

Inte visste jag vem Dorthe Nors är förrän jag läst augustinumret av Vi läser. Dorthe Nors är enligt Vi läser "en av världens just nu hetaste novellister"! Hon är danska och har kommit dit hon är genom att bl. a. läsa en rad svenska författare. P. O. Enquists pris har hon också fått. Novellsamlingen Kantslag och romanen Minna kom på svenska i juli i en volym. Det handlar det om mänskliga relationer. Ibland om människors förhållande till djur. I titelnovellen får en kvinnlig terapeut ångra att hon inte förstått att lyssna på det som hennes manliga sällskap faktiskt avslöjat om sig själv, men som hon inte riktigt tagit på allvar. Sånt som ”Jag kan vara en skitstövel ibland”. Det får hon ångra. Han är en skitstövel i kubik. En lider när en läser. Men - i sista meningen... Ja, jag läser om. Har jag förstått rätt? Det har jag. Nog... Det får bli svaret på nr 24. Läs en novell som har samma namn som titeln på novellsamlingen den är med i i Ugglan och Bokens läsutmaning Läs en novell.

tisdag 20 oktober 2015

Top Ten Tuesday

THE BROKE & THE BOOKISH: October 20: 10 Wishes I'd Ask The Book Genie To Grant Me (a new book from a certain author,  a reading superpower, a library that is your absolutely #librarygoals, a character to come to life, to met a certain author etc. etc.) YOU DREAM IT AND THE BOOKISH GENIE CAN DO IT.

1. New books from Thomas Hardy

2. The Nobel Prize in literature to Thomas Hardy

3. To meet with R.S. Thomas, priest and poet from Wales

4. Tea with Virginia Woolf, the Brontë sisters and Jane Austen

5. A visit to Walden and a walk in the forest with Henry David Thoreau

6. A huge library of my own; in my own house and more time to read

7. Library, secondhand bookshop and bookstore in the same (huge) building ( with lots of room for children, too)  open all day and night even on holidays and with common space for literary discussions and many authors involved.

8. A TV-channel for Books only - day and night

9. Wide margins in all paperbacks

10. To study japanese literature in Japan

Thank you so much, Book Genie!

måndag 19 oktober 2015

Tematrio - Priser och sån´t

LYRANS tematrio idag handlar om Priser och sån´t. Så här skriver hon: Idag har jag lite saker att planera så jag återbrukar en trio jag använde förra året då de nominerade till Augustpriset presenterades. Berätta om tre prisade böcker du läst eller har lust att läsa. Det kan förresten räcka med att de varit nominerade. Inte heller måste det vara Augustpriset, var gärna kreativa och hitta lite udda priser.
1. Anna Fock fick både Katapultpriset och Borås tidnings debutantpris 2014 för sin roman ABSOLUT NOLL. Den tilldrar sig i HBTQ - kretsar i St Petersburg. Anna Fock har studerat ryska och är mycket intresserad av ryska förhållanden men tänker inte skriva något mer på HBTQ- temat. Hon vill ge en nyanserad bild av Ryssland och även beskriva vardagen för människor som tillhör HBTQ- kretsarna.
2. Sofi Oksanen fick i rask följd fått Kalevi Jäntti - priset, Finlandia - priset (Finlands svar på August - priset), Nordiska Rådets litteraturpris och Runebergspriset för sin fantastiska roman UTRENSNING. Efter det har hon också fått Svenska Akademiens nordiska pris för sitt författarskap. Utrensning handlar om estnisk 1900-talshistoria sådan den tedde sig för befolkningen på den estniska landsbygden. Metoderna var desamma antingen nazister eller kommunister styrde. Vem kunde man lita på? Där det fanns väggar fanns det också öron.
3. Haruki Murakami, vars namn ständigt förekommer i Nobelprissammanhang, ska i varje fall få plats i den här tematrion. I min läsecirkel diskuterade vi KAFKA PÅ STRANDEN och vi älskade den alla. Kafka på stranden är berättelsen om pojken Kafka som är 15 år och rymmer hemifrån och slår sig ner på ett bibliotek och får bibliotekarien som älskarinna. I boken finns flygande fiskar och talande katter och elaka människor som heter Johnnie Walker. Man flyttar in i en magisk värld och ingenting förefaller konstigt. Och man vill bara läsa, läsa, läsa... 

söndag 18 oktober 2015

En smakebit på søndag

Mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten utmanar oss att varje söndag bjuda på en smakbit av det vi just läser. Enda regeln: No spoilers!
Fler smakebitar HÄR

"Hon somnade så snart de lyckats ta sig igenom trafikkaoset i Paris ytterområden. Antoine log när hennes huvud föll mot bilrutan. Hennes mun öppnades och han tyckte sig höra lätta snarkningar. Hon hade blivit sur när han hade kommit för att hämta henne strax efter gryningen. Hon avskydde överraskningar, hade alltid gjort det. Det visste han väl? Varför i helvete skulle han dra med henne på en överraskningsresa? hur kunde han bara komma på idén? Var det inte jobbigt nog för henne att hon fyllde fyrtio? Att hon inte kunde
komma över sitt kraschade förhållande? Att hon inte var gift och inte hade några barn och fick höra folk prata om den biologiska klockan stup i kvarten? "Om någon säger de orden en gång till klipper jag till dem",  väste hon ilsket. Men hon klarade inte av tanken på att vara ensam hela helgen. Han visste det. Han visste att hon inte stod ut med att tänka på den kvalmiga tomma lägenheten ovanför den bullriga Rue de la Roquette och alla de glada röstmeddelandena från hennes vänner som var borta över helgen. "Wow, Mel, tänk att du är fyrtio!"
sid 15 i Bumerang av Tatiana de Rosnay
sekwa förlag i översättning av Elisabet Fredholm

lördag 17 oktober 2015

Konsten att förena nytta med nöje

Mitt äldsta barnbarn är en praktisk liten flicka som vet att nyttja tiden väl. När hon intagit sin plats på pottan fick mormor i uppdrag att hämta en bok och läsa för henne samt konversera lite mellan raderna. Boken: Allt om tid... typ av Johan Unenge och Ewa Torslund ingår i serien Lätt att läsa. Fakta. Bonnier Carlsen förlag. Vi redde ut sådana frågor som: När började nyss? Rekordtid. När började tiden? Sedan. Snart. Då. Hur känns tiden? Kan vi bestämma över framtiden? 
Boken presenteras så här: Har du koll på tiden?
Vad är egentligen tid och hur pratar vi om den? Det här är en lättläst, lite galen faktabok med tankar om tid ... typ! Vi hade en väldigt trevlig stund. Och, jodå! Resultat i pottan blev det också!
Lånad bild

fredag 16 oktober 2015

Missa inte!

Ny Radioföljetong på måndag 19 oktober kl 11.35. repris19.35
BECKOMBERGA: ode till min familj av Sara Stridsberg.
Nanny Nilsson läser. Jag var väldigt förtjust i romanen när jag läste den. Den är så annorlunda mot det Sara Stridsberg skrivit tidigare. Läs mera HÄR! I onsdag avslutades Käre ledare av Jan Jing - sung. "Poeten och pianisten Jang Jin-sung tillhörde Nordkoreas propagandaministerium där han skrev hyllningstexter till diktatorn Kim Jong Il. När han lånar ut en förbjuden tidskrift till en vän hamnar han i onåd och tvingas fly 2004." står det på Adlibris. Viktor Åkerman läste alldeles utmärkt. Otroligt spännande bok. Förföljelserna är inte över
heller. Utmärkt att kunskap om sakernas tillstånd sprids. Käre ledare har just kommit ut i pocket liksom också följande titlar. Nordkorea: nio år på flykt från helvetet av Eunsun Kim är en annan titel med samma ämne, liksom Inget att avundas: vardagsliv i Nordkorea av Barbara Demick  och Alla monster måste dö: gruppresa till Nordkorea - ett reportge av Magnus Bärtås och Fredrik Ekman. 

torsdag 15 oktober 2015

Kvinnoalfabetet - bokstaven I


enligt O:s läsutmaning
Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på I.
Ida Trotzig, född 1864 i Kalmar, död 1943 i  Stockholm, var en svensk fotograf, etnograf , japanolog och författare som tillbringade ca 30 i Japan. Hon lärde sig den japanska blomsterkonsten och den speciella teceremonien. Läs mer HÄR
Berätta om ett kulturellt verk som innehåller ett ord på I och som är skapat av och/eller har en kvinna i huvudrollen. Ingen dans på rosor av Hannah Green, pseud. för Joanne Greenberg. Hon berättar om sitt liv som schizofren och skildrar psykosen inifrån. Mestadels har schizofreni beskrivits utifrån. Boken kom ut 1964 och filmades 1977. Bibi Andersson spelade dr Fried som hjälpte och stöttade bokens Deborah att få ett normalt liv. Boken är till dels självbiografisk.
Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på I som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Ildikó Márky, född i Budapest i Ungern 1940 men sedan länge bosatt i Sverige. Hon är läkare, författare och översättare och jag minns att jag var väldigt förtjust i några av hennes romaner som jag läste för länge sedan. Ildikó Márky kom till Sverige som flykting 1956. En stor del av Peter Ezterhazys verk är översatta av Ildikó Márky och hennes man litteraturvetaren och författaren Gunnar D. Hansson.  
Vilken kvinna med för- eller efternamn på I är du nyfiken på, men ännu inte
upptäckt? För många år sedan besökte jag Skänninge och hade turen att gå inom kyrkan där en organist övade inför en konsert. Jag fick också höra lite om Sankta Ingrid av Skänninge som under senare delen av 1200-talet grundade dominikanerklostret i Skänninge. Hon ska ha varit en förebild för Heliga Birgitta.

onsdag 14 oktober 2015

Förspel till kärleksmöte

Författaren Stina Aronson slog igenom med romanen Hitom himlen 1946. 1952 kom novellsamlingen  där novellen Förspel till kärleksmöte är den sista. Huvudpersonen i Förspel till kärleksmöte är Bertina Adèle Litti. Hon är bestämt släkt med Emma Niskanpää i Hitom himlen. De är döttrar av samma landskap och samma ensamhet. Bertina sitter på en vacker plats i skymningen och väntar på en man. Hon tycker sig höra en avlägsen vissling i fjärran, men hon är inte säker. "För ljudet var svagt som en doft, förtunnat av avståndet, nästan syrligt". Så hon försjunker i sig själv. Bertina har rykte om sig för att vara lite egen. Ibland talar hon högt med sig själv och det händer att hon sätter sig ner vid vägkanten för att vila. Även om hon inte är trött! Och hon ber ingen vänta på sig. Mannen hon väntar på heter Zakari och han är flottare. En främling med rött hår. "Han kom från landet på andra sidan gränsälven, där de rötar sitt lin utan blötläggning, bara i regnet, sägs det." Zakari får också utstå en del för sitt främlingskap. Och han är mycket riktigt på väg den här kvällen. Men han har inte en tanke på kvinnan som väntar på honom. Han är på väg på helt annat håll. Men så han upptäcker att någon spelat honom ett spratt...

Stina Aronson var ofta intresserad av de händelser som föregick en handling. Här ser en det ju redan i novellens titel. Nu prickar jag av nr 11. Läs en novell som är den sista i en novellsamling 
i Ugglan & Bokens utmaning Läs en novell

tisdag 13 oktober 2015

Nytt av Inger Alfvén

I första kapitlet i Inger Alfvéns senaste roman Berör mig inte, berör mig möter en Laurence, stilig och före detta vd i ett storföretag, och hans lyxhustru Anna, en exotisk, vacker kvinna. Laurence är en ganska fantasilös och självtillräcklig man som håller mycket av hustrun som han inbillar sig att han känner utan och innan. Men han anser henne vara lite dum och nöjd med det lilla. Anna är det egentliga navet romanen igenom. Trots att hon faller ifrån redan i första kapitlet. Sedan presenteras läsaren för de andra karaktärerna i boken; ett ungt par Valdemar och Bea, en ung man, Niklas, som gör kometkarriär som konstruktör av dataspel  och en nyss pensionerade bibliotekarie, Gunnel. Anna är orsaken till att de alla (så när som på Niklas) sammanstrålar i Goa i Indien. Under läsningen förändras bilden av Anna på ett intressant sätt. Ett par av de övriga personerna genomgår en tydlig utveckling, medan den unga kvinnan, Bea, förblir samma egotrippade, omogna person romanen igenom. Inger Alfvén tillåter sig ett brandtal för kulturtanten och ett försvar för den äldre, osynliga kvinnan. Det lyckas hon bra med. Inger Alfvén är alltid intressant och hennes böcker är alltid läsvärda. Berör mig inte, berör mig är inte Inger Alfvéns bästa roman, men den är bra nog.     

måndag 12 oktober 2015

Tematrio - Krig, flykt, exil

LYRANs tematrio ger oss i uppgift att berätta om människor som flyr undan krig och lever i exil.

1. Nelly Sachs flydde 1940 undan judeförföljelserna i Tyskland 1940 och kom med Selma Lagerlöfs hjälp till Sverige. Hennes Samlade dikter är en klagosång över det judiska folkets öde genom historien. Nelly Sachs tilldelades Nobelpriset i litteratur 1966 med motiveringen "för hennes framstående lyriska och dramatiska diktning, som med gripande styrka tolkar Israels öde


2.  Ryssar är sådana som gillar björkar av Olga Grjasnowa. Masja är en ung kvinna som tvingats lämna Azerbajdzjan på grund av krig. Från Tyskland är hon nu på flykt i Mellanöstern undan en kärlekssorg. Hon vet allt om språk men vad hjälper det? Hon är tolk men förstår inte världen. Hennes bäste vän gillar bara killar, den hon vill ha vill ha en annan. Hennes mamma vill bara att hon äter ordentligt. Olga Grjasnowa (född 1984) har skrivit en utvandrarroman, invandrarroman, samtidsroman.


1950 kom A Town Like Alice av Nevil Shute ut. På svenska fick den heta Fem svarta höns. Romanen handlar om krigsfångar på en oändlig vandring till ett fångläger i Singapore.  Huvudpersonen är en engelsk kvinna, Jean Paget. Hon leder en grupp med svältande kvinnor och barn. En australisk krigsfånge, Joe, hjälper dem genom att stjäla fem svarta höns från japanerna. 1956 utkom en brittisk film "A town like Alice" (svensk titel "Våld i Malaya"). 1982 visades en australisk TV-serie byggd på romanen.


söndag 11 oktober 2015

En smakebit på søndag

Mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten anordnar varje söndag en läsutmaning dom går ut på att vi bjuder varandra på smakbitar av det vi just läser. En enda regel gäller: No spoilers! HÄR finns fler smakebitar.

Han fattade henne om axlarna och ruskade henne lite. " Du är med barn! Säg att du är med barn." Hon brast i gråt mot hans axel, men Valdemar jublade. "Det är ju fantastiskt! Du är med barn. Vårt barn." Han tog henne i famnen. Han skrattade så han tjöt.  Det var en jublefanfar. Hon tog ett steg baklänges ur hans famn. "Det går inte Valdemar!" - "Det är klart att det går! Det måste gå." - "Men Manderley Park." - Det ordnar sig. Det kommer fler filmer." - "Jag måste ta bort det." - "I helvete heller." - "Men inspelningen börjar i april. Kontraktet är praktiskt taget skrivet. Jag lovar att vi gör ett barn sen, bara inte just nu." - "Du gör inte abort. Ungen är min också. Jag tillåter det inte. Över min döda kropp att jag skulle låta dig ta bort honom." - "Nu måste vi ta oss samman. Vi sätter oss i köket och gör en lista på för och emot. Vi bestämmer det tillsammans."
De brukade göra listor på för och emot när de inte kom överens. Det var ju bara att skjuta på graviditeten ett år, vädjade hon.
.
Från sidan 77 i Berör mig inte, berör mig av Inger Alfvén. Albert Bonniers förlag.

lördag 10 oktober 2015

7 frågor

Amanda på Booksessed har satt ihop 7 frågor om böcker och läsning

1. Hur hittar du nya böcker att läsa?

Bokbloggar, radio, Tv, dagstidningar, tidskrifter, bekanta, bokhandlar,   
bibliotek

2. Hur kommer det sig att du började gilla att läsa?

Alla omkring mig läste när jag var barn. Det tryckta ordet var något väldigt  
positivt och läsning något självklart. Läsning blev tidigt mitt största intresse.

3. Hur har din smak för litteratur förändrats genom åren?

Absolut. Kärleksromaner och deckare har fått stryka på foten för romaner
om kvinnors liv, romaner från andra delar av världen, reseskildringar,
böcker om Japan, trädgårdsböcker, kokböcker (kul att läsa)

4. Hur ofta köper du böcker?

Alldeles för ofta. Men jag lånar många fler.

5. Hur kom det sig att du började bokblogga?

För att hålla ordning på mitt läsande

6. Hur reagerar du om du inte tycker om slutet på en bok?

Jag blir sur. Det kan påverka min uppfattning om hela boken. Såvida jag 
inte så småningom kommer fram till att författaren hade rätt .
 

7. Hur ofta bläddrar du fram och smygtittar på slutet av en bok?
Never!

fredag 9 oktober 2015

Läs en novell. Punkt 2

Det här med novelläsning går som på räls! Plötsligt stod jag på perrongen och väntade på försenade tåg. Då och då måste jag byta perrong, men jag hade en behändig Novellix - novell i handen så jag tog hela debaclet med jämnmod. Och vips! var Farväl, mitt kvinnofängelse av Karolina Ramqvist läst. Det är en sorglig historia om Anita som sitter i ett amerikanskt fängelse, CCWF, Central California Women´s Facility, State Prison. En förstår att hennes brott är allvarligt. Hon är kedjad och sitter på livstid. Rumskamraten Ana, som också är Anitas flickvän, ska friges, och båda är förtvivlade. Anita som är femton år äldre än Ana inser att deras relation är omöjlig medan Ana vägrar att inse faktum. Novellen bygger mycket på motsatser; både - och. Vi - de, fångarna - vakterna, innanför murarna - utanför, grova brottslingar - men också döttrar, fruar, mammor. Anita upplever ensamheten som ett fängelse i fängelset. Och hon byter så att säga det ena beroendet mot det andra. Jag associerar till Kvinnofängelset, Orange is the new black och Annica Östberg. Några av kvinnorna sitter i fängelse efter att egentligen bara ha försvarat sig mot manligt våld. Den här Novellix-novellen kommer att diskuteras med författaren under brunchen på Bokens dag i Hässleholm lördagen den 24 oktober. Novellen igår i priset när man köper biljett.
Därmed prickade jag av punkt nr 2. Läs en novell där ett hus spelar en stor roll i
Ugglan & Bokens  läsutmaning.

torsdag 8 oktober 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven H


 I enligt O:s läsutmaning Kvinnoalfabetet har vi nu kommit fram till bokstaven H

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på H.
Carola Hansson är jag riktigt förtjust i. Hon är författare, översättare och dramaturg och har doktorerat på tidig rysk modernism. Carola Hansson har bland annat skrivit tre romaner om familjen Tolstoj; Andrej, Med ett namn som mitt och den alldeles nyligen utkomna Masja.


2. Vilken prisvinnande kulturell kvinna med för- eller efternamn på H tycker du är väl värd sitt pris?
Det får bli rumänsk - tyska författaren Herta Müller som fick nobelpriset 2009 med motiveringen ”med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap”.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på H som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Hyacinth Bucket är ju det spontana svaret, tänker jag först, men Patricia Routledge börjar ju inte på H så jag väljer istället Hanna Schygulla, tysk skådespelare som medverkade i en rad Fassbinder - filmer, som till exempel Petra von Kants bittra tårar, Maria Brauns äktenskap och och den absolut fantastiska TV - serien Berlin Alexanderplatz.
 
4. Vilken kvinna med för- eller efternamn på H är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?
Elisabeth Hjorth, född 1975, doktorand i etik vid Uppsala universitet. Hon skriver både lyrik och prosa och i höst kommer hennes doktorsavhandling med den titeln Förtvivlade läsningar: litteratur som motstånd &; läsning som etik

onsdag 7 oktober 2015

Läs en novell

Nu prickar jag av punkt 4 Läs en novell som är publicerad 2015 i novellutmaningen på Ugglan & Boken. Den kommer ifrån Stina Stoors debutbok Bli som folk. Underbar titel! Jag känner igen novellen Gåvan som vann Sveriges Radios novellpris 2013. Inledning: "Hon är som två sockerbitar ungefär, men nalta platt." Novellen Ojura finns utgiven av Novellix
Det finns ett hem dit stormens brus är titeln på novellen jag presenterar här. Perspektivet är Tommys; han som ska konfirmeras till sommaren. Eftersom morfar ska begravas har han fått sin nysvartkostym med kuddar inuti redan nu och håller på att kvävas av slipsen. Mormor är hämtad från hemmet och undrar vad som försiggår. Tommy och hans far har kvitterat ut moster Iris ifrån dårhuset. Hon har lång, ljus utväxt och röker Camel överallt och närsomhelt, till och med under själva begravningsakten. Morsan är en idiot och prästen pratar strunt om Jesus och den yttersta dagen. Morfars flamma Gun sitter längst bak i kyrkan och under psalmsången är det hon som hörs mest. Det blir Tommy som åker med Gun till Ledåsjön för att hämta hem morfars Zündapp. På några få sidor och med minimalt antal ord berättar Stina Stoor på ett oefterhärmligt sätt en familjs historia. Tonårspojken scannar av omgivningen och avlyssnar falska toner och känner mest leda och förakt, men ser med försiktig optimism på utsikten att få en moped.
Stina Stoor föddes i Bjurholm i Västerbottens län 1962. Hon tillhör den samiska släkten Stoor.

tisdag 6 oktober 2015

hausfrau

Husfrau av Jill Alexander Essbaum beskriver en amerikanska i Schweiz. Anna Benz är trettiosju år. Hon är gift med schweiziske Bruno och de har tre barn. I nio år har hon bott i Dietlikon, en mindre förstad till Zürich, men hon känner sig inte hemma. Äktenskapet är inte heller så lyckat. Bruno är mest sur och ser henne inte riktigt. Svärmodern, Ursula, är måttligt förtjust i sin svärdotter. Anna har inga nära vänner men hon går till en jungiansk terapeut som strösslar snusförnuftiga råd över henne. Terapeuten känner att hon inte når fram till Anna, som inte är sanningsenlig mot henne. Anna självmedicinerar med sex. Hon har väldigt lätt att få kontakt med män och från en första kontakt är det inte långt till sexet. En av dessa män tror hon sig älska. Kanske för att det var han som lämnade henne. Och kanske för att deras bekantskap blev så kort men ändå satte sina spår. Anna är underligt passiv. "Ledan bär henne genom dagarna liksom tågen." Hon är som en roddbåt utan åror på havet. Både Bruno och terapeuten vill få henne mera delaktig i det dagliga livet. Anna går nu på en kurs i tyska för att riktigt lära sig språket. Därefter återstår ju att lära sig Schwyzerdütch. Hon inser språkets betydelse för identiteten. En kan ju tycka att insikten kom sent. När maken uppdagar hennes otrohet hjälper inga språkkunskaper. Bruno Benz är obeveklig.
Jag var lätt förströdd när jag började läsningen, men efter hand väcktes mitt intresse ordentligt. Hur skulle detta sluta? Romanen är full av själva Schweiz, men det gillar jag. En ser det Anna ser och gör de iakttagelser hon gör. Avsnitten som beskriver Annas möten med män är explicita och ganska våldsamma och råa. Med tiden inser jag att det är så Anna vill ha det. Hausfrau väcker allt fler tankar, som till exempel på Anna Karenina och Madame Bovary. Slutet tolkar jag på mitt eget sätt. Men jag kan tänka mig att andra läsare kan se det på annat sätt.

måndag 5 oktober 2015

Tematrio - Kvinnor skriver om män

Lyrans TEMATRIO: Kvinnor  skriver om män. Tre mansporträtt ur äldre eller nyare litteratur. Inte helt enkelt, tänkte jag först, men när jag tänkte efter hade det räckt till en tematrio till.
1. Stjärneborg av Alexandra Ahndoril handlar om astronomen Tycho Brahe och hans underjordiska observatorium på Ven. Författaren är en fantastisk stilist och hennes böcker är sparsmakade pärlor. Mäster är titeln på en av hennes andra romaner. Den handlar om August Palm, den tidiga socialdemokratins stora namn.
2. Byron av Sigrid Combüchen. Författaren fick idén till en roman om Byron när hon stod vid Spanska trappan i Rom. Åtta år senare var den klar och det blev hennes genombrottsroman. Byron var den romantiske lorden och poeten som kallades "mad, bad and dangerous to know". 
 3. Adam Dalgliesh är protagonisten i fjorton kriminalromaner av Phyllis Dorothy James. Den första är Slut hennes ögon och den sista Patienten. Jag var väldigt förtjust i Roy Marsdens rolltolkning i TV-serierna som byggde på James kriminalromaner. Polismannen Adam Dalgliesh är en mycket spännande och komplicerad person (utan alkoholproblem).

söndag 4 oktober 2015

En smakebit på søndag

Det är inte lång emellan söndagarna nuförtiden. Återigen är det dags för En smakebit på söndag, läsutmaningen på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten. En bjuder på en smakbit av det en just läser. Enda regeln: No spoilers! Fler smakebitar HÄR
"Anna var en god hustru, för det mesta. Det var eftermiddag, och tåget hon reste med krängde till och smög genom spårkurvan innan det  bromsade in på Bahnhof Dielikon fyra minuter över halv, precis som vanligt. Det är inte bara ett talesätt, det är ett orubbligt faktum: schweiziska tåg är punktliga. S8-tåget avgår från Pfäffikon, en liten stad tre mil söderut och järnvägen skär i motlut genom strandsluttningen längs västra sidan av Zürichsjön, genom Horgen och vidare genom Thalwil och Kilchberg. Småstäder där människor levde sina småttiga liv. På så sätt var hennes tillvaro anpassad efter tågtidtabellen. Från Dietlikon gick det ingen buss in till Zürich. Taxi var dyrt och opraktiskt. Familjen Benz hade visserligen bilmen Anna körde inte. Hon hade inget körkort."
Sidan 11 i Hausfrau av Jill Alexander Essbaum
Översättning Inger Johansson
Brombergs förlag

lördag 3 oktober 2015

Nora Webster

Nora Webster i romanen med samma namn av Colm Tóibín är en kvinna på några och fyrtio. Hon bor i Wexford i Irland med sina fyra barn. Som nybliven änka utsätts hon för vänners och bekantas närgångna och välmenta intresse. Staden är liten. Rykten färdas snabbt. Nora är känslig för vad folk ska säga. Till exempel när hon färgar håret och går ut i sin röda kappa. Är det förenligt med änketillvaron? Hennes döde man var en högt uppskattad lärare och kollega. Nora känner att omgivningens (i synnnerhet männens) syn på henne förändras när hon inte längre har Maurice, mannen, vid sin sida. Nu har Nora att fatta rader av beslut, tänka på ekonomin, motvilligt skaffa ett arbete och ta hand om sina barn. När hon gifte sig slutade hon utan saknad sitt arbete. Ett liv som hemmafru upplevde hon som höjden av frihet. Nora Webster har aldrig gillat sin mamma, men hon anar att de är ganska lika. Inte minst musikaliteten delar de, men Nora sjöng aldrig medan modern fanns i livet. Nu tar hon igen skadan. Steg för steg inrättar hon sig i livet som änka. Hon tar strid för sin känslige son Donal och oroar sig för sin politiskt intresserade dotter Aine. Hon deltar i demonstrationerna i Derry 1972, den blodiga söndagen, dock utan att komma till skada. Konflikterna katoliker/protestanter är ständigt närvarande. Romanen Nora Webster omspänner tre år. Den tar sin början i slutet av 60 - talet och slutar med att Noras systrar tar saken i egna händer och rensar ut Maurices kläder som någon sorts symbolhandling. En läser gärna romanen om Nora Webster. En kliver in i hennes liv och tar del av det och gläds med henne för varje steg hon tar framåt. Det är ett stillsamt kvinnoliv men fullt av vardagsdramatik. Några gånger flyger det för mig att det märks att boken är skriven av en man. Inte på något negativt sätt men som en skillnad. 
Översättare: Erik Andersson
Norstedts förlag