söndag 31 maj 2015

En smakebit på søndag

"Det är nämligen försäljningen av cigarrer som gör en seriös tobaksaffär till en fullkomlig tobaksaffär; först aromen, doften, smaken och kryddan från ett rikt urval cigarrer som förvandlar en vanlig tidningskiosk med rökattiraljer till ett tempel för själ och njutning. Kan Franz också inse det? Frans nickade och satte sig på sin pall. Problemet, menade Otto Trsnjek med en sorgsen blick på den takhöga hyllan, som var överbelamrad med cigarrlådor, det stora problemet för affärerna med cigarrer - precis som för mycket annat också - är politiken. Politiken hunsar nämligen generellt allt och alla, och då är det rätt ointressant vem som med sin breda bak just för tillfället regerar, om det är kejsaren, salig är han, eller dvärgen Dollfuss, hans lärling Schuschnigg eller den där storhetsvansinnige Hitler på andra sidan gränsen: politiken hunsar allt och alla, förstör, smutsar ner, fördummar och förintar allt på något sätt. Till exempel affärerna med cigarrer! Numera går det ju knappt att få tag på cigarrer. "
Året är 1937. Platsen är Wien. Tobakshandlaren Otto Trsjnek sätter in den 17 - årige medhjälparen, Franz, i affärerna. Snart kommer en mycket berömd man in i handlingen. Smakebiten kommer från sidan 24 i Tobakshandlaren av den österrikiske författaren Robert Seethaler som förlaget Thorén & Lindskog nu lanserar på svenska
Fler smakebitar finns HÄR på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten.
Den drivs av Mari. Enda regeln för utmaningen är: No spoilers!

lördag 30 maj 2015

I huvudet på en mugglare

Kaosutmaning 2015
Första sommarboken läst! Äntligen har jag läst första delen i serien om Harry Potter, Harry Potter and the Philosopher´s Stone av J. K. Rowling! Först lånade jag hem inläsningen av Krister Henriksson, men den föll mig inte alls i smaken. I stället fick Stephen Fry en chans och hans lika tydliga som underbara engelska kan åtminstone inte jag motstå. Han gör full rättvisa åt Rowlings utmärkta språk. Den tryckta förlagan hade jag också till hands. Ron och Hermione är mina favoriter så här långt. Ron är osofistikerad och lätt att imponera på och Hermione är så matter - of - fact och obekväm att det är en fröjd för örat. Den föräldralöse Harry Potter själv känns osårbar och lyckligtvis behöver man inte tycka synd om honom för hans ensamhet och hemska släktingar. Ugglor och katter; hundar med tre huvuden , halvjättar, mugglare, osynlighetsmantlar och excentriska professorer - inget känns det minsta konstigt. Det påminner om läsningen av Kafka på stranden där man köpte de talande katterna och fiskregnen från himlen utan att höja ett ögonbryn. J. K. Rowling har byggt upp en fantastisk värld som det är ett nöje att stiga in i. Boken är välskriven och jag uppskattar blandningen av realism och absurdism. Dessutom underskattar J. K. Rowling inte sina unga läsare. Den här boken hade jag gärna läst för barnen på den tiden det begav sig. Men som det nu är fortsätter jag på egen hand. (Unbelievable!)

fredag 29 maj 2015

Pris till favoriten!

Bilden är lånad
 Akademien prisar Carina Burman
Författaren Carina Burman tilldelas Eric och Ingrid Lilliehööks stipendium för 2015, skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande. Burman romandebuterade 1993 med "Min salig bror Jean Hendrich" och har även skrivit en rad litteraturvetenskapliga böcker.
Priset på 100 000 kronor instiftades 2007 och går växelvis till författare, översättare och bibliotekarier. Bland tidigare pristagare finns Inger Alfvén och Arne Johnsson.
Bra val! Grattis Carina Burman!

Ny radioföljetong 2 juni

Den 2 juni Börjar Lars Anderssons roman om den legendariske spelmannen Lomjansguten som radioföljetong. Det är Björn Söderbäck som läser.
Per Jönsson Lumiainen föddes 1816 i Gräsmark i Värmlands finnbygder och blev känd som den legendariske fiolspelmannen Lomjansguten. Hans musik har gått i arv från spelman till spelman, och i sommar återuppstår han på Östanås teaterscen som omvandlat Lars Anderssons roman till pjäs.
Musik blir det förstås - i Radioföljetongen tolkas Lomjansgutens musik av Tobias Andersson (som för övrigt är son till Lars Andersson).

torsdag 28 maj 2015

Precis så bra som alla säger!

Jag brukar alltid känna mig lite skeptisk till böcker som plötsligt höjs till skyarna och inte läsa dem förrän dammet lagt sig. Men The Girl on the Train är precis så bra som alla sagt och säger. Jag sällar mig till hyllningskören. Rachel Watson, skild från tjusige Tom, numera gift med Anna, är huvudkaraktären. Hon är lätt alkoholiserad, ensam, olycklig och arbetslös och bor på nåder i ett rum hos en väninna. Hon har svårt att komma över Tom.  Varje morgon och kväll åker Rachel med tåget till och från det arbete hon inte längre har.  Hon iakttar då människor som bor på hennes gamla gata och en vacker dag ser hon något som hon tveklöst tolkar på sitt eget fantasifulla och/eller lätt berusade sätt. Och därmed är hela historien igång. Berättelsen förs framåt genom tre berättarröster; Rachels, Annas och Megans. Megan är gift med Scott och hon hjälper Anna och Tom med deras baby. Här är det viktigt att inte avslöja mer. Men jag kan säga att The Girl on the Train läser sig själv. Den är så spännande att man blir alldeles uppslukad. Paula Hawkins väver skickligt en intrikat väv och jag börjar tänka i termer som personlighetsklyvning, minnesluckor och vanföreställningar. (Min fantasi är det inte heller något fel på.) Och Paula Hawkins får ihop det på slutet på ett fullt trovärdigt sätt. The Girl on the Train skulle bli en utmärkt film.

onsdag 27 maj 2015

Njaaa...

Det gick fort och lätt att läsa All inclusive av Hans Gunnarsson. Och jag ville verkligen veta hur det gick för den stackars misslyckade, medelålders författaren C.G. som inte publicerat sig på länge och som börjar få alkoholproblem. Han får svar på en annons han skrivit på fyllan och får ett oerhört förmånligt erbjudande. Han ska resa till Guadeloupe i Västindien och "förpacka och kommunicera själva resmålet i skönlitterär form".  All inclusive, tillgång till bil och skrivarlya när han återvänder till Sverige för själva skrivandet ingår i överenskommelsen. Uppdragsgivare är Roffe Boman utan h som marknadsför sin bror Rubens bolag Slöresor AB. Det ska inte vara reklamtexter utan en myllrande, kalejdoskopisk kollektivroman. "Ett charterturismens prosaiska kväde." Roffe har tänkt utanför boxen, typ. Men ganska snart rinner han ut i kulissen. In på scenen träder istället Boris från Bagis som någon sorts underhuggare till Roffe. C.G. är måttligt road, men det uppstår ändå något liknande vänskap. Under tiden iakttar C.G. alla olika slags semesterfirare som har det gemensamt att de är ganska sorgliga, ledsna och ensamma. God ekonomi tycks inte hjälpa mycket. C.G. hör förvisso själv till dessa olyckliga. Dessutom träffar han på sin argaste kritiker, Alice Westerberg - Vitling, men hon tycks inte ens kännas igen honom. Under läsningen hör jag pessimistkonsulten Ronny Eriksson för mitt inre öra med devisen "Det är aldrig för sent att ge upp". Ibland är jag snubblande nära att tänka på Semesterresan. Träffsäkra iakttagelser, tragikomiska händelser, situationskomik och en hel del litterära referenser piffar upp anrättningen, men om jag ska åka på solsemester så inte blir det till Guadeloupe! Hans Gunnarsson säger att han bjuder på att bli förväxlad med den dystre C.G. och att man läser All inclusive som en metaroman. Omslagsbilden lockar inte direkt till läsning men illustrerar innehållet väl. Och - mannen längst fram i bilden - är det inte Hans Gunnarsson himself??? 
Har någon annan läst? 

tisdag 26 maj 2015

Top Ten Tuesday

The Broke and the Bookish: May 26: Ten Books I Plan To Have In My Beach Bag This Summer or Ten Books I Think Make Great Beach Reads.
Here is my mix of classics, cosy crime and some more unread titels from my shelves
  1. Harry Potter and the Philosopher´s Stone. Finally!
  2. Louise Penny, The Nature of the Beast. I´m very fond of Armand Gamache
  3. Margie Orford, Blood Rose. South Africa
  4. Agnes Smedley, Daughter of Time. Classic
  5. Haruki Murakami, The wind up Bird Chronicle. A Classic to be.
  6. Kate Morton, The Distant Hours. Mystery.
  7. Jacqueline Winespear, Pardonable Lies. A Maisie Dobbs Mystery
  8. Jo Baker, Longbourn. The servants story from Pride and Prejudice
  9. Lionel Shriver, The Post - Birthday World
10.  Naomi Moriyama, Japanese Women don´t get old or fat: Secrets of my   Mother´s Tokyo Kitchen

måndag 25 maj 2015

Mors dag

Presenter på Mors dag  - att ge eller få är ämnet för Lyrans tematrio. Ett smart sätt att hinta lite. Jag behöver inte tänka så länge.
1. Eftersom jag tänker sitta ute och läsa hela sommaren skulle jag verkligen behöva ett par läsglasögon med solskydd.
2. En läsplatta har jag länge önskat. Det går jättebra med en liten iPad också. 
Jag är inte besvärlig.
3. A God in Ruins av Kate Atkinson. Om jag förstår saken rätt knyter den an till Life after Life.
Annars går det bra med puss och kram och telefonsamtal.

söndag 24 maj 2015

En smakebit på søndag

Mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten utmanar varje vecka med En smakebit på søndag. Vi ombeds dela med oss av det vi just nu läser.
Enda regeln: No spoilers!
"Det fanns inte tillstymmelse till ljusning i sikte. Den usla ekonomin låg som ett konstant orosmoln över honom. Någon brödskrivare hade han aldrig varit, med undantag för ett kortare förnedrande äventyr i filmbranschen, och de inkomster han drog in genom diverse korrektur-, lektörs- och redaktörsjobb var allt annat än regelbundna. Som så många andra behövde han ett fast jobb, vilket som helst. Vem som nu ville anställa en författare som inte satt sin fot på den öppna arbetsmarknaden på över tjugo år. Därför den där radannonsen, som han plitade ner på fyllan och lät publicera i  några utvalda tidningar och annonssajter på nätet, inklusive Blocket, med den hårdblundande nyktra förhoppningen om att kanske ändå bli förstådd på rätt sätt. Och rätt eller fel, det var så han kom i kontakt med Roffe. 
Och Roffe, Roffe Boman utan h,  det är en filur! Men det verkar som om han skulle få fart på CG. Smakebiten kommer ifrån sidorna 12 och 13 i All inclusive av Hans Gunnarsson.

lördag 23 maj 2015

Körmöte och Sverigepremiär av Literas loquendi

Bilden är lånad från Västermalms församlings hemsida
Fin konsert med Ulrika Eleonora kyrkokör från London som sjöng tillsammans med Ulrika Eleonora kyrkokör ifrån Kungsholms kyrka i Stockholm under ledning av Britta Snickars och Carina Einarson. Pianisten Johan Hugossons komposition, Literas Loquendi (talande brev), spelades för första gången i Sverige. Stycket är skrivet för blandad kör, piano, slagverk och stråkorkester och det fungerade väldigt fint tillsammans. Körerna sjöng också ett knippe engelska och svenska sånger, av bland andra John Rutter, Howard Goodall, Hugo Alfvén och Waldemar Åhlén. Trots det strålande vädret och massor av andra konserter runt omkring i Stockholm var Kungsholms kyrka fullsatt.

fredag 22 maj 2015

Avhandling om Knausgård

Foto: Daniel Nilsson/TT
Arne Melberg, professor i litteravetenskap. presenterar i en jätteintressant  understreckare den först avhandlingen om Karl - Ove Knausgårds författarskap. Claus Elholm Andersen är en dansk litteraturvetare som är verksam vid universitetet i Helsingfors. På vakt skal man være. Om litterariteten i Karl Ove Knaugårds "Min kamp". Andersen är speciellt intresserad av Knausgårds förhållande till romantraditionen, särskilt till Proust. Andersen driver tesen att Min kamp först och främst är en roman och bör läsas och tolkas som en roman. Min kamp är litteratur och icke liv. Andersen skiljer mellan den som skrivit texten och den som återfinns i den. Knausgård själv hävdar fullständig identitet mellan författare, berättare och huvudperson. Men i andra delen av Min kamp har Knausgård tappat tron på fiktionen. Det har gått inflation i fiktion och berättelser och "det enda som jag såg något värde i var dagböcker och essäer."
Från slutet av del sex kommer följande citat: "Man ska vara på sin vakt när olika händelser formas till till en berättelse, för berättelser hör hemma i litteraturen och inte i livet." Detta sagt när Knausgård gör sig klar att lämna romanen och litteraturen. Vi lever i fiktion, därför behöver vi icke - fiktiv litteratur. Arne Melberg håller gärna med Claus Elholm Andersen om att Min kamp är en roman. Men det är en roman som handlar om att den litterära fiktionen inte längre har någonstans att ta vägen i en värld där fiktionen råder.
Arne Melberg är själv aktuell med "Litteratur i tid. Åtta kapitel om tidens tidens litteraturhistoria", som bland annat behandlar Knausgård i den självbiografiska traditionen. Läs hela understreckaren HÄR

torsdag 21 maj 2015

I Vår Herres hage

Kulturkollos utmaning den här veckan gäller fiktiva favoritdjur.  Ett eller flera. Jag kan tänka mig ett par stycken och säkert finns det flera om man tänker efter. I Barbro Lindgrens underbara Vems lilla mössa flyger och Korken flyger och VLMF (Vad lever man för) finns många underbara karaktärer. Favoriten är den vemodiga bisamråttan som ständig längtar hem och sitter vid vattnet och gråter en skvätt.
Ett annan liten gynnare som jag minns från mycket unga år är den tappra lilla mungon, Rikki - tikki - tavi, i
Djungelboken. Den kom ut första gången 1894, när författaren, Rudyard Kipling, var 29 år.
 Den otroliga vandringen av Sheila Burnford handlar om tre trogna husdjur som lämnats av sin familj och som sedan ger sig ut på vandring för att återfinna den. Labradoren Luath,
siameskatten Tao och - favoriten - bullterriern Bodger

onsdag 20 maj 2015

Överraskad!

Megan Abbott född 1971, introduceras först nu på svenska med sin femte roman Om du vågar.  Den tilldrar sig på 80 - talet i highschoolmiljö. En grupp tonårsflickor befinner sig i hårdträning för en tävling för cheerleaders. De bantar, dricker, tränar, tränar och tränar. De får en ny coach som vet att elda flickorna till att göra sitt allra bästa och allra helst avancera i hierkarien. Att vara flyer är det alla står efter. Det är en intressant inblick i en främmande värld. Ganska snart blir det väldigt spännande och riktigt obehagligt också. Vem är vem? Finns det någon man kan lita på? Addy Hanlon är bästa vän med Beth, som är en stark ledartyp, som styrt både Addy och gruppen i övrigt. Men nu blir hamnar hon vid sidan av. Addy kommer på mycket god fot med den nya tränaren och Beth har anledning att känna sig utmanövrerad. Den här flickgruppen fungerar som en sekt med en stark sektledare. Addy är den som berättar. Vi ser det hon ser. Och drar samma slutsatser som hon. Men ibland tvivlar man. Hon är ju part i målet.
Megan Abbott har ett väldigt fint språk och hon är en skarpsynt psykolog. Ylva Stålmarck har översatt och förlaget är Bokfabriken. Viktoria Flodström är uppläsare. Med tiden kom jag att tycka att hennes röst överensstämde väl med bokens innehåll. En spänningsroman långt utöver det vanliga!

tisdag 19 maj 2015

TTT: Classics to be read or re - read

It´s  freebie week på TOP TEN TUESDAY.  Like many other bloggers I usually read classics in the summertime. Like many other bloggers I´ve begun thinking of which to choose this summer. My topic this week is therefore: Classics to read or re - read

  1. Murasaki Shikibu, The Tale of Genji.(1010) The first modern Japanese novel
  2. Agnes Smedley, The Daughter of Earth
  3. Patrick White, The Eye of the Storm. Read once before
  4. Leo Tolstoj, War and Peace. Read before.
  5. Radclyffe Hall, The Wall of Loneliness
  6. Ovidius, Metamorphoses
  7. Lewis Carroll, Alice in Wonderland. Never read!
  8. Garcia Marquez, One hundred Years of Solitude
  9. Fjodor Dostojevskij, The Brothers Karamazov
10. Theodore Dreiser, Sister Carrie

måndag 18 maj 2015

Tematrio - Olästa klassiker

Lyran: "Eftersom vi ska ha en klassikerutmaning i sommar är det dags att se över vad vi har läst - och vad vi inte har läst. Det finns ju mängder av både äldre och mer moderna klassiker att botanisera bland. Berätta om tre klassiker du inte läst, men är nyfiken på! TEMATRIO - OLÄSTA KLASSIKER
Alltid lika roligt med klassiker. Klassiker är perfekt  sommarläsning. Jag gick på jakt i de egna hyllorna efter olästa klassiker.
 1. The Well of Loneliness kom ut 1928 och ställde till skandal och blev förbjuden både i England och USA. Radclyffe Halls bok är den första moderna romanen om lesbisk kärlek. Den kom ut på svenska 1932. Jag köpte den för många år sedan och sedan har jag inte läst den. Dags att åtgärda, kanske?
2. Daughter of Earth (1929) av Agnes Smedley köpte jag efter att ha läst en intressant artikel om den. Det är en självbiografisk roman om en kvinna som var socialist och arbetade för indianernas rättigheter. Hon hade en jobbig barndom och sedan en rad slitsamma vuxenrelationer. Alice Walker skriver i förordet: "... it is the true story (give or take a few minor changes, deletions, or embellishments) of one woman’s life. Marie Rogers of Daughter of Earth is Agnes Smedley”.  Borde läsas med det snaraste!
3. Jag har aldrig läst något av Theodore Dreiser, men det är inte så länge sedan jag köpte Sister Carrie. Den kallas "the greatest of all American urban novels." Unga Caroline kommer från landet till Chicago för att förverkliga sin egen amerikanska dröm. Sister Carrie som kom ut 1900 blev Dreisers stora genombrott. Konstigt att jag inte redan läst den, kan jag tycka...

söndag 17 maj 2015

En smakebit på søndag

Bokens huvudperson Ari sitter och tittar på ett fotografi av sina föräldrar på sidan 28 i släktsagan Fiskarna har inga fötter utav islänningen Jón Kalman Stefánsson. I översättning av John Swedenmark . Weyler förlag.
" Först tittade han nästan enbart på sin mamma, hennes leende, ögonen, blågrå, stora strålande, som om de hade samlat upp allt ljus i världen, sol och stjärnor, månsken och norrsken, den blick som för längesen försvunnit från världen, raderats ut, slocknat, inte fanns till, lika lite som hon själv, hennes tankar, ansiktsminen, den retfulla glimten i ögat, kramarna, hur kunde någonting så stort försvinna utan att världen kapsejsade, utan att jordklotet kom ur kurs, tappade bort sin måne? Ari lyckades glömma, eller uteslöt det, att hans pappa också fanns med på fotografiet, ända tills gnyendet från en ambulans, ett ljud som mest av allt liknade ett rop av besvikelse, skar sönder kvällen utanför, skar itu hans tankar, och då fick han syn på sin pappa, då mindes han honom. Ari såg att de var lyckliga -  och kanske just därför att de var tillsammans. Han lyssnade på när ambulansens vädjan dog bort, kände att den hatiska svartsjukan mot fadern vällde upp och fyllde hela världen. Han betraktade sin far och kände bara hat, rent och klart hat. Såg honom i ögonen och tänkte: Hoppas du dör."
Fler smakebitar finns HÄR

fredag 15 maj 2015

Elva sorters ensamhet

Jag var väldigt förtjust i  Easter Parade av Richard Yates (1926 - 1992) när jag läste den. Nu har jag läst hans novellsamling Elva sorters ensamhet. Man känner igen Yates. Han använder delar av sitt eget liv när han skriver. Så är det till exempel förmodligen en del egna erfarenheter han delger läsaren i novellen Byggare om den blivande författaren som vill vara som Hemingway och Scott Fitzgerald.
I ett par berättelser möter vi kvinnor vars kärlek till sina män väger lätt i konkurrensen med "grabbarna", gänget på puben. I Skoj med en främlingen möter vi den rigida, stränga fröken Snell som inte vet hur hon ska visa eleverna sin välvilja, medan vackra, glada Mrs Clary i klassrummet intill vet precis. En empatisk lärarinna och en mobbad pojke har huvudrollerna i Doktor Äckel. Den novellen är hjärtskärande, men här ges ingen pardon. Yates berättar lågmält och enkelt och han går nära inpå sina karaktärer och är alldeles skoningslös. Inte så att han prisger sina personer. Han berättar bara precis hur det är och förskönar inget eller ingen. Det är amerikanskt 50 -tal. Känns lite som Mad Man - tiden, faktiskt.

torsdag 14 maj 2015

Kinkaku-ji 金閣寺, april 2015

Yukio Mishima har skrivit en roman om den unge, förvirrade Zen - novisen som brände ner Den gyllene paviljongens tempel 1938. 1955 byggdes det upp igen.
Här blommade iris och feta karpar smög längs vattenytan. Guideböcker varnar för folkmassorna som gör att man inte kommer åt att fotografera, men vi hade tur. Spegelbilden är lika viktig som det verkliga templet. På tal om guideböcker så har jag ännu inte hittat någon guidebok rörande Japan, Tokyo och Kyoto som jag tycker är bra. Något saknas i dem alla. Det kanske är en känsla. Jag tror att det är bättre att läsa resebloggar och bloggar av folk som bor där, t. ex. JAPANBLOGGEN och BO I KYOTO

3 x Liebster Award

Strax innan jag åkte till Japan nominerades jag av tre olika bokbloggare till Liebster Award. 
Jag tackade så mycket och lovade att återkomma. Nu tycker jag mig ha landat och försöker ta itu med alla tre nomineringarna på ett bräde. Reglerna:
Länka tillbaka till personen som nominerade dig.

Svara på frågorna som du fick av personen som nominerade dig. Nominera 11 andra bloggar med färre än 200 följare. Gör 11 frågor till dem som du nominerar. Meddela de nominerade via social medier/bloggar. 

1. Vilken är din absoluta favoritbok? Dikter av Harry Martinson
2. Hur många sidor är lagom längd på en bok för dig? 200 - 500 ca
3. Finns det någon genre som du absolut inte vill läsa? Berätta gärna också varför.  Absolut och absolut. SF är jag inte så förtjust i. Det brukar vara mörka, kalla och skrämmande historier
4. Vilket är ditt favoritformat, inbunden eller pocket? Pocket
5. Vem är din favoritförfattare? Thomas Hardy, Jeanette Winterson, Kate Atkinson
6. Vilken är din favoritserie? Kristin Lavransdotter, Sagan om klanen Otori
7. Vilken bok inom din favoritgenre borde jag absolut läsa? Har ingen favoritgenre men du bör absolut läsa Liv efter liva av Kate Atkinson
8. Ungefär hur många böcker brukar du köpa per år? Ca 40 st
9. Hur många olästa böcker har du? Ganska många
10. Vilken är den sämsta bok du har läst? Isprinsessan av C Läckberg
11. Vilket är ditt drömyrke? Läkare


 Mest Lenas godsaker


1. Vilken bokgenre tycker du bäst om att läsa?
Läser det mesta
2. Vem är din favoritförfattare?
Se ovan!
3. Vilken har varit vinterns bästa bok?
Liv efter liv av Kate Atkinson
4. Var läser du helst?
Ute på sommaren; i min säng på vintern
5. Läser du helst tegelstenar eller gillar du tunna böcker?
Både och.
6. Läser du alltid mycket eller är du periodare?
Läser alltid mycket
7. Kommer du ihåg vilken bok som fick dig att fastna i läsandet en gång i tiden?
Det minns jag verkligen inte. Jag tror att jag läste på skötbordet.
8. Läser du alltid färdigt böcker du påbörjat?
Inte nödvändigtvis
9. Vilken bok läser du just nu?
Idioten av Fjodor Dostojevskij
10. Brukar du äta eller dricka något när du läser?
Apelsiner och choklad

11. Nämn en bok som du tycker att alla borde läsa?
De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg

Ugglan och boken

1. Vilken bok/vilka böcker läser du just nu? Idioten av Fjodor Dostojevskij
2. Vilken barnbok minns du tydligast från din barndom?
De vilda svanarna HC Andersen
3. Vilken genre läser du helst?
Läser helst inte SF och fantasy
4. Vilken bok ser du mest fram emot att läsa?
Förlorade själar av Nadifa Mohamed
5. Varför började du blogga om böcker? 
För att dokumentera min läsning
6. Vad gillar du att göra förutom att läsa böcker?
Resa, prata, dricka vin, fotografera
7. Visa en bok med ett riktigt snyggt omslag!
Obs! Svart snitt!


8. Vilken bok har en inledning som du tycker är riktigt bra?
Medan jag var ung av Yvonne Hirdman
9. Vilken författare har du flest böcker av i din bokhylla?
Jane Austen, Virginia Woolf, Elizabeth George

10. Vilken romankaraktär skulle du vilja åka på semester med?
Maj Berglund i Kristina Sandbergs utmärkta romantrilogi
11. Vilken bok skulle du vilja tipsa mig om?
De osynliga av Roy Jacobsen och Hitom himlen av Stina Aronson
 

Det har varit roligt att tänka ut svar på de nominerande bloggarnas frågor. Och jag är jätteglad över nomineringarna. Tack till Boklysten,  Mest Lenas godsaker och Ugglan och boken!

onsdag 13 maj 2015

Mörkt 30-tal

Anna Lihammer fick otroligt fina recensioner av både recensenter och läsare för sin romandebut Medan mörkret faller. Nu kommer uppföljaren Än skyddar natten och arkeologen Anna Lihammer har gjort det igen. Hon har skrivit en mörk, spännande kriminalroman som bygger på historiska fakta och har en fiktiv kriminalhistoria. Carl Hell är kvar och polissystern Maria Gustavsson likaså. Carl Hell arbetar helst tillsammans med Maria Gustavsson. De lider båda av sviterna av det som hände dem i förra boken och nu utsätts de för ytterligare påfrestningar. Båda två drar av olika skäl kollegernas missnöje på sig. Carl Hell är för arrogant och Maria Gustavsson är en kvinna som inte vet sin plats i hierarkin. Deras chefer är mer än lovligt osympatiska. Året är 1935. Nazisterna har förstärkt sin makt i Tyskland. De har skickat en forskningsgrupp till Sverige för att undersöka runstenar som de tror innehåller mystiska budskap som förstärker deras åsikter om ariernas överlägsenhet. En tysk journalist hittas mördad. Mordfallet oroar statspolisen och den svenska och tyska regeringen. Allt talar för att mordutredningen bör hållas så hemlig som möjligt att att man inte bör stöta sig med Tyskland. En tysk man söker sin bror som alltid levt farligt genom att kritisera regimen. En syster hämnas sin bror.Det handlar mycket om syskonrelationer och blodsband; om genus, klass och ras. Anna Lihammer har tänkt sig en serie med radarparet Carl Hell och Maria Gustavsson. Jag hänger definitivt med!
Förlag: HISTORISKA MEDIA

tisdag 12 maj 2015

Top Ten Tuesday

The Broke and The Bookish: May 12: Ten Authors I REALLY Want To Meet

  1. Jón Kalman Stefánson. I would like to meet him in his own 
  environment; in Iceland and talk about nature in fiction.
  
  2. Jeanette Winterson. What about her view of mother/daughter 
  relations nowadays? And the importance of having a father.
  
  3. Haruki Murakami. I´d like to ask him about the favourite 
  literature of his own.
  
  4. Dennis Lehane. I like the sociological approach in his novels.
  
  5. Édouard Louis. What moves in the head of a very young author?

   6David Peace. How about his connection to Japan these days?
    
  7. Yōko Ogawa (小川 洋子) A very known Japanese writer, born 1962
  
  8. Kate Atkinson. I´d like to discuss her writing technique with her
  
  9. Hilary Mantel. She is a very interesting writer and appears to be a nice 
      person as well.

10. Jenny Nordberg. She is very famous for her work as a journalist. Her book 
The Underground girls of Kabul: In search of a hidden resistance in Afghanistan has got her many prices
     

måndag 11 maj 2015

Tematrio - Andra världskriget

Andra världskriget är ämnet för Lyrans tematrio denna veckan. Böcker, filmer TV - serier.
1. Hemliga armén var en nagelbitare när den gick i svensk TV i slutet av 70 - talet. En fraktion av motståndsrörelsen hade sin på det lilla franska caféet där René förde befälet med handduken över armen och en aldrig svikande förmåga att förbindligt förvända synen på tyskarna.  
2. Härifrån till evigheten. 1941 på Hawaii. Amerikanska soldater och deras förkrigsvardag strax före Pearl Harbor. Många kända skådespelare. Det romantiska mötet på stranden mellan Burt Lancaster och Deborah Carr är en välkänd filmscen.




3. Liv efter liv av Kate Atkinson handlar till större delen om livet i London under blitzen. Gång på gång börjar huvudpersonen Ursula om sitt liv med en lätt förskjutning åt något håll. Om inte om hade varit...

Flygfilm


Gone Girl på utresan. Filmutbudet var allmänt uselt så jag satte mitt hopp till Gone Girl efter Gillian Flynns mycket lästa och älskade bok. Men jag blev ganska besviken. Särskilt på slutet.

På hemresan; annat bolag bättre film. Jag såg tre på raken
Still Alice efter Alice Genovas fina roman med samma namn. Vad händer i en familj när en utav föräldrarna drabbas av Alzheimers sjukdom. Tjusiga Julianne Moore spelar 
huvudrollen. Alec Baldwin är hennes stilige och ack! så förstående man. Allt är helt enkelt för tjusigt.Boken bättre.
Midnight diner - Shinya shokudô. En japansk film om en liten matservering som är öppen till mitt i natten. Dit kommer enkla människor som vill ha ett varmt mål mat och en pratstund. Inga yviga gester; ingen ation, men värme, vemod och medmänsklighet. 
A Stitch of Life - Tsukuroi tatsu hito - japansk film
"Ichie  is the owner of a dressmaking shop. Her grandmother started the shop and now Ichie runs the business. Her clothes are made with an old sewing machine and are very popular. Following her grandmother’s will, Ichie only makes clothes for individuals and turns down offers to turn her clothing into a brand."
Stillsam, vacker. Ichie själv är så stilfull och vacker och så säker på vad hon vill att hon envist står emot alla förslag om förändring och utvidgning. Hennes storslagna enkelhet och andliga resning gör ett starkt intryck

söndag 10 maj 2015

En smakebit på søndag

"En ovädersdag i slutet av november, vid niotiden på morgonen, kom tåget från Warszawa med full fart ångande in mot Petersburg. Det var så disigt och gråmulet att dagsljuset hade svårt att tränga igenom hade svårt att tränga igenom; det var svårt att urskilja någonting ifrån kupéfönstren ens på tio stegs avstånd vare sig åt höger eller vänster. Bland passagerarna befann sig också resenärer som återvände hem från
utlandet; men tredjeklasskupéerna var till största delen fyllda av småfolk och affärsmän som inte kom så långväga ifrån. Alla var som vanligt mycket trötta och man hade svårt att hålla ögonen öppna, alla huttrade och småfrös och alla ansikten hade samma gulbleka färg som dimman. I en av tredjeklassvagnarna hade två passagerare suttit mitt emot varandra vid fönstret ända sedan gryningen - båda var yngre män och båda var nästan utan bagage och inte särskilt inte särskilt elegant klädda, båda hade ganska särpräglade utseenden och båda ville gärna inleda samtal."

Så inleds Idioten av Fjodor Dostojevskij i nyöversättning av Staffan Dahl.
Fler smakebitar finns HÄR på Maris bokblogg Flukten fra virkeligheten